Súťažné prehliadky detských folklórnych súborov a hudobného folklóru detí Trnavského kraja pod spoločným názvom Záhorie spieva a tancuje sa uskutočnili uplynulý týždeň v dome kultúry v Senici. TASR o tom informoval Miroslav Koprla zo Záhorského osvetového strediska v Senici.

Ilustračné foto Záhorie spieva a tancuje 2019

Súťaž detských folklórnych súborov je súčasťou 28. ročníka celoštátnej postupovej súťaže s názvom Eniki beniki. Na celoštátnu súťaž s udelením zlatého pásma postúpil detský folklórny súbor Csali zo Šamorína so súťažným vystúpením Zbojnícka rozprávka. “Zlaté pásmo s návrhom na postup získal detský folklórny súbor Tancovadlo z Piešťan s pásmom Dievčenské hry. Strieborné pásmo porota udelila detskému folklórnemu súboru Verešvaranček z Červeníka za pásmo Zahrajme si zvesela a bronzové pásmo získal detský folklórny súbor Skaličánek zo Skalice za vystúpenie Svadobné hry,” uviedol Koprla.

Malavké pohľady Knihy.Zahori

Na celoštátnu súťaž a prehliadku hudobného folklóru detí s názvom Vidiečanova Habovka 2022 postúpili Ludová hudba Kamarádzi z Kútú, spevácka skupina Spjevule ze Skalice a speváčka Timea Ondisová z Gbiel, ktorým udelila zlaté pásmo s postupom na celoštátnu súťaž. “Zlaté pásmo získali takisto detská ľudová hudba Malí huslisti z Červeníka, detská spevácka skupina Igricek z Veľkého Medera, speváčka Júlia Koláriková z Piešťan a inštrumentalisti Tereza Šebestová zo Skalice a Sebastián Vaškovič z Trnavy,” doplnil Kotrla.

Eniki beniki a Vidiečanova Habovka 2022 budú súčasťou programu Folklórneho festivalu Východná. Vyhlasovateľom a odborným garantom oboch prehliadok je Národné osvetové centrum v Bratislave.


.

BM: Festival Záhrad