Ak patríte medzi milovníkov tohto lokálneho festivalu, 4. jún 2022 už máte dávno žltou vyznačený v kalendári. Ale nielen „štamgasti“ si prídu tento rok v Kunove na svoje. Organizátori si pripravili azda najlepší program za posledné roky.

foto Andrej Perička

Line-up sme si už predstavili v predchádzajúcom článku, len pripomeňme, že v sobotu prídu aj Chiki Liki Tu-a, FVLCRVM, či začínajúce hviezdy ako God and Eve a The Curly Simon. Poďme si však posvietiť na to, čo sa bude diať mimo reflektorov hlavného stagu.

foto Martin Václavík

Každý rok sa organizátori snažia zabaviť aj tých najmenších. Mimochodom deti do 12 rokov (vrátane) majú vstup celkom zadarmo. Rodičom odporúčame prísť už na druhú hodinu poobede, kedy odštartuje festival detským predstavením v podaní bábkového divadla Morgonrock. Na hlavnom stagi nasleduje interaktívne hudobné vystúpenie od skupiny Pánko. Svoj stánok s aktivitami pre deti si tento rok prvýkrát v areáli rozloží aj Záhorská knižnica.

Tá na festival privedie aj senického spisovateľa Petra Jelínka, ktorý je jedným z mála predstaviteľov steampunkovej literatúry na Slovensku. O svojej tvorbe sa porozpráva pod lipami s moderátorom Dušanom Mikušovičom. Práve stagu pod lipami sa po minuloročnom debute dostane viac priestoru. Okrem literatúry sa v dvoch blokoch porozpráva moderátor s novinármi o aktuálnej situácii na Ukrajine. Pozvanie prijali komentátor denníka SME Peter Tkačenko a reportér denníka N Mirek Tóda. Obaja majú k Ukrajine veľmi blízko. Mirek Tóda navyše pravidelne prináša pútavé reportáže z Ukrajiny od začiatku vojny. Mimochodom organizátori festivalu dali pri kúpe lístkov v predpredaji cez portál tootoot.sk možnosť podporiť ľudí zasiahnutých vojnou ľubovoľnou čiastkou.

Záhorácke rádio 2024 01

Pre vizuálne tipy bude pripravená foto výstava členov Fotoklubu ZOS (Záhorského osvetového strediska). Expozíciu fotografií od Andreja Peričku, Tomáša Bilku, Stanislava Fehéra a Slávky Janákovej si budete môcť pozrieť počas celého festivalu vnútri v Spoločenskom dome. Tam sa bude konať aj pingpongový turnaj, ktorý začne už o piatej hodine.

foto Martin Václavík

Festival rád podporuje lokálnosť, platí to aj v prípade gastro prevádzok. Svoje sudy si v areáli tradične rozloží Remeselný pivovar Hellstork a nebudú chýbať ani burgre od Coolňa Bistro & Streed Food. Už tretím rokom vás kávou naštartujú Čiary. Obľúbená bratislavská kaviareň so senickými koreňmi ponúkne aj nátierky a koláče. A pod lipami sa môžete aj tento rok vychillovať v Čajovni Pohoda.

Areál festivalu je otvorení pre všetkých milovníkov kvalitnej kultúry a dobrej zábavy, deti aj psíkov či iné zvieratká. Treba už len dúfať, že bude priať počasie, našťastie majú však organizátori pripravený aj “suchý variant” bez zmeny programu.

Festival sa uskutoční za podpory Hudobného fondu, Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA a mesta Senica.


.

BM: Ustekana sobota