Skaličan Boris Janata počas leta pretekal hlavne v Európe, ale stihol aj jeden domáci pretek a to majstrovstvá Slovenska v kros triatlone.

Prvým pretekom bol Trummer Triple light na rakúskom jazere Obertrum am See, kde sa konal triatlonový festival počas troch dní. Na všetkých troch pretekoch štartoval aj Skaličan Boris Janata, ktorý kombináciu Trumer triple light absolútne ovládol a stal sa celkovým víťazom. Preteky začali v piatok 1,4km plávaním, pokračovali v sobotu triatlonom o vzdialenostiach 250m plávania, 12,5km cyklistika a 2,5km beh a zakončené boli v nedeľu olympijským triatlonom kde sa 1,5km plávalo, 41,8km cyklistika a 10km beh.

Takto zhodnotil Boris preteky: „Na túto kombináciu som sa tešil, užíval som si každý pretek, aj keď únava sa hromadila, čo sa trošku podpísalo v tom poslednom. V každom preteku sa mi podaril pekný výsledok a postaviť sa na bedňu. Počas preteku bola parádna atmosféra, diváci nás hnali vpred, prebiehali a jazdili sme cez mesto a v centre mesta bol cieľ. Celkovo som v hodnotení týchto troch pretekov v kategórii Elite obsadil 1. miesto. Potešili ma aj moje výkony v jednotlivých pretekoch. Ďakujem Aquasphere a Jan Gabaj za túto možnosť štartovať medzi viac ako 400 pretekármi a posunúť sa opäť vpred.”

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Dva týždne na to sa konali majstrovstvá Slovenska v kros triatlone kde získal bronzovú medailu: „Po dlhšej dobe sa opäť zadarilo aj na domácom šampionáte, keďže posledné sezóny pretekám najmä v Európe.” Vyšiel mu štart preteku a z plávania išiel na dobrej pozícii. Na bajku začalo poriadne pršať a trať sa úplne zmenila. To Borisovi vyhovovalo a pred koncom išiel do vedenia. Do depa prichádzal na delenom druhom/treťom mieste a v cieli napokon bronzový.

V auguste sa zúčastnil dvoch pretekoch svetového pohára XTERRA. Prvý bol Európsky šampionát v českých Prachaticiach: „Na štarte viac ako 400 ľudí, nová trať cyklistiky, ale stále ťažký pretek. Pretek sa vyvíjal celkom dobre, no postupne som na cyklistike nabral stratu, ktorú som sa na behu snažil stiahnuť no lepšie ako 7. miesto som nedokázal.”

Boris Janata si dal úlohu rýchlo zregenerovať a o týždeň na druhý, podmienkami o to náročnejší pretek XTERRA v Nemecku. Dážď urobil z technickej trate opäť svoje: “Výkonom značne lepší posun oproti preteku v Česku, no výsledkovo posun iba o jednu priečku na 6. miesto. Na obidvoch pretekoch silná konkurencia a treba uznať, že chalani boli lepší.”

Borisa čakajú ešte preteky doma v rámci prípravy verí v zlepšenie a vyladenie formy na vrchol sezóny v Európe.


.

BM: Ustekana sobota