Skvelá atmosféra, stovky zvedavých tvárí malých aj veľkých, plejáda pestrofarebnej bežeckej výstroje, vynikajúce športové výkony a hlavne ochota nezištne pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Toto všetko charakterizovalo premiérový ročník Skalickej osmičky, ktorá vďaka NADÁCII AGEL začala písať svoju novú históriu v Skalici.

Celkom 130 bežcov zo Slovenska a Česka podporilo dobrú vec a absolvovalo 1. ročník charitatívneho behu pre dospelých aj deti. Pochvalu dostali aj organizátori, na ich strane tentokrát stálo aj počasie. Vďaka takmer trom desiatkam aj najmenších súťažiacich bežcov má novinka medzi charitatívnymi akciami výborný prísľub účasti aj do budúcich ročníkov. Výťažok akcie bol venovaný  Onkologickému oddeleniu Fakultnej nemocnice AGEL Skalica a Centru pre deti a rodiny Skalica.

Získané financie pomôžu onkologickým pacientom a deťom zo sociálneho centra

Prví účastníci behu sa začali na štart pretekov schádzať na Námestí Slobody už dve hodiny pred začiatkom, prišli aj mnohí Skaličania, zvedaví,  čo sa to v centre mesta deje. Preteky presne o 10. hodine odštartovala členka Správnej rady NADÁCIE AGEL Ing. Iveta Ostruszková, MBA, a na osem kilometrovú trať od Námestia Slobody v Skalici k Baťovmu kanálu a späť sa vydalo 130 bežcov. Súťažiacich viedol český hendikepovaný cyklista a medailista z paraolympijských šampionátov Ivo Koblasa. Medzi bežcami sa objavili aj rodičia s detskými kočiarmi a obrovské uznanie, potlesk a najmä obdiv si vyslúžil senior Vlado, ktorý mimo súťažného poradia absolvoval celý osem kilometrový okruh na invalidnom vozíku. Súčasťou premiérového ročníka Skalickej osmičky bol aj detský beh, kde najmladší účastník mal len dva roky. Niektoré ratolesti absolvovali trasu okolo skalického námestia ruka v ruke s rodičmi. Víťazkou behu sa systémom štart – cieľ stala desaťročná Mia.

Záhorácke rádio 2024 01

Historicky prvým víťazom Skalickej osmičky sa stal Roman Spurný, ktorý do cieľa dorazil s náskokom za neuveriteľných 27 minút a 24 sekúnd. ,,Bežalo sa mi dobre, som veľmi spokojný s výsledkom. Bolo veľmi dobré počasie,“ podelil sa s bezprostrednými dojmami v cieli Skaličan, ktorý behá len na amatérskej úrovni.  Najlepšou ženou a celkovo dvanástou v cieli bola Silvia Javorská zo Skalice. „Behám pravidelne, ale nie som v žiadnom atletickom oddiely. Z výkonu mám dobrý pocit a prekvapilo ma, že na trati nám fandilo mnoho ľudí,“ uviedla sympatická víťazka, ktorá prezradila, že takmer každý víkend sa zúčastňuje nejakých bežeckých pretekov. Medzi bežcami sa nestratil ani bývalý riaditeľ skalickej nemocnice a riaditeľ AGEL Clinic MUDr. Jakub Rybár,  námestník riaditeľa Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Daniel Vidovič, MPH, či ďalší zdravotníci AGELu. „Mám to do Skalice 200 kilometrov, rád takto podporím charitatívne akcie. Pravidelne sa zúčastňujem tiež podobnej akcie – Tešínska osmička,“  prezradil rádiologický asistent Komplexného onkologického centra Nový Jičín Branislav Marcinčák, DiS.

Všetkých účastníkov charitatívneho behu NADÁCIE AGEL čakal v cieli dlhotrvajúci potlesk od divákov aj rodinných príslušníkov. Každý v cieli dostal pamätnú medailu, ktorú okrem Ing. Ivety Ostruszkovej, MBA odovzdával aj bývalý slovenský hokejový brankár Peter Hamerlík, strieborný  medailista z Majstrovstiev sveta v roku 2012. Toho so Skalicou spájajú študentské časy, keďže tu vyštudoval gymnázium.Pred samotným vyhlásením víťazov správkyňa  NADÁCIE AGEL Mgr. Marta Csergeová odovzdala šek pre Onkologické oddelenie Fakultnej nemocnice AGEL Skalica, ktoré prevzal riaditeľ nemocnice Ing. Marián Juruš. „Tieto prostriedky pôjdu tým, ktorí to najviac potrebujú, veľmi pekne ďakujem NADÁCII AGEL za zorganizovanie tohto charitatívneho behu, verím, že každý ďalší ročník bude vždy lepší,“  uviedol riaditeľ. Následne Ing. Iveta Ostruszková, MBA, odovzdala aj šek na zakúpenie polohovateľného lôžka pre Centrum pre deti a rodiny Skalica, ktoré prevzala Beta Petrovičová Humlová.

Víťazov medzi mužmi aj ženami korunovala okrem zástupkýň NADÁCIE AGEL aj primátorka Skalice Ing. Anna Mierna, mesto Skalica výraznou mierou prispelo k výbornému priebehu celej akcie. Paraolympionik Ivo Koblasa víťazom osobne odovzdal svoju knihu ,,Nikdy to nevzdám.“

Víťazi Skalickej osmičky v kategórii mužov :

  1. Roman Spurný
  2. Jozef Jurčík
  3. Eduar Králík

Víťazky Skalickej osmičky:

  1. Silvia Javorská
  2. Ľubomíra Bartošková
  3. Mariana Furicová

.

BM: Ustekana sobota