Polícia vyšetruje okolnosti víkendového cezhraničného prenasledovania vozidla, ktoré unikalo rakúskym policajtom. Prípadom sa v súčasnosti zaoberajú policajti z Malaciek.

Zákonnosť použitia služobnej zbrane preveruje Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti, kde zverejnila súhrnnú informáciu k prípadu. Vyšetrovanie zároveň preukázalo, že vozidlo, v ktorom unikali tri osoby, bolo odcudzené na území ČR a bolo po ňom vyhlásené pátranie.

Polícia pozná tiež totožnosť vodiča, ktorému sa podarilo utiecť. Má ísť o 25-ročného muža z okresu Senica, ktorý má zakázané viesť motorové vozidlá na dobu 50 mesiacov podľa nariadenia z Okresného dopravného inšpektorátu v Senici a rovnako tak na 24 mesiacov od Okresného dopravného inšpektorátu v Malackách.

V prípade 34–ročného muža, ktorý pri prenasledovaní utrpel zranenia, sa zistilo, že voči nemu bolo vznesené obvinenie z trestného činu lúpeže. Trestnému konaniu sa vyhýbal.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

“Zároveň bolo zistené, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o vodiča vozidla, ktoré predchádzajúci deň unikalo rakúskej polícii,” približuje polícia.

K medzinárodnému prenasledovaniu vozidla dvomi hliadkami rakúskej polície na územie Slovenska cez hraničný priechod Moravský Svätý Ján došlo ešte v piatok (23.9.) podvečer.

  • Podľa doterajších informácií mala posádka vozidla opakovane natankovať pohonné hmoty na území Rakúska bez zaplatenia.

Vozidlo výzvy na zastavenie nerešpektovalo, rakúska polícia ešte na rakúskom území použila výstrely, poškodila ľavý blatník. Na území Slovenska sa vozidlo rakúskej polícii stratilo. Následne ho v sobotu (24.9.) našla polícia z Gajár zaparkované v obci Malé Leváre, v blízkosti potoka Rudava.

Malavké pohľady Knihy.Zahori

Na miesto však dorazilo ďalšie vozidlo, ktorého vodič výzvu, aby vypol motor a vystúpil, nerešpektoval. Naopak, prudko zrýchlil, tak, že policajt musel pred ním uskočiť. Polícia začala vozidlo prenasledovať, vodič však nereagoval ani na opakované výzvy. Policajti následne použili služobné zbrane.

Vozidlo sa po približne troch kilometroch prenasledovania podarilo zastaviť v poli. “Po zastavení vodič z vozidla vyskočil a z miesta utiekol, policajtom sa ho zadržať nepodarilo,” konštatuje polícia.

Ďalšie dve osoby, muža a ženu, ktorí utrpeli zranenia, previezli do nemocníc v Bratislave.


.

BM: Kralici