Tehotenstvo ako aj samotný  pôrod zanechávajú na ženskom tele výrazné zmeny. Správnou edukáciou fyzioterapeutom čo najskôr po pôrode a cieleným dýchaním a cvičením je možné oslabené svaly po pôrode dostať do pôvodného stavu. Prvoradý je dobrý psychický stav mamičky a správne návyky pri zvládaní každodenných činností. Najideálnejšie je začať aktívne s cvičením v spolupráci s fyzioterapeutom čo najskôr po šestonedelí.

Tehotenstvo a pôrod predstavujú výrazný zásah nielen do psychiky rodičky. Aj zmeny pohybového aparátu ženy po pôrode dosahujú rôzny stupeň a rozsah. Najčastejšie sú mení držania tela, rozostupujú sa všetky svaly brušnej steny, čo ovplyvňuje aj dýchacie svaly, bránicu, svaly panvového dna. Skracujú sa prsné svaly v dôsledku zväčšujúcich sa pŕs, opúchajú končatiny a podobne.

 V skalickej nemocnici začínajú rodičky s fyzioterapiou čo najskôr, obvykle druhý deň po pôrode. Cvičenie prebieha na izbe šestonedelia. „U mamičiek, ktoré majú o cvičenie s fyzioterapeutom záujem, začíname s polohovaním na bruchu pre rýchlejšie zavinovanie  maternice. S pomocou dýchacích cvičení sa snažíme o aktiváciu hlboko uložených svalov cez tzv. bráničné dýchanie,“ priblížila fyzioterapiu v pôrodnici vedúca fyzioterapeutka oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica Mgr. Jaroslava Hlavatá.

Mamičky sú inštruované tiež o vhodných a nevhodných cvikoch počas šestonedelia ako aj po skončení. Keďže mamičky sú v pôrodnici len minimálny čas, poradenstvo je zamerané predovšetkým na edukáciu na obdobie po šestonedelí. Ako správne pracovať s vlastným telom počas dňa napr. pri manipulácii s bábätkom, pri kojení, ako správne vstávať z postele, kočíkovať a pod. „Je dôležité vedieť ako zvládať každodenné situácie tak, aby si čo najmenej ubližovali. Tiež kedy a ako majú používať podporný brušný pás či tzv. šatkovanie,“ zdôraznila Mgr. Hlavatá.

Rodičky po cisárskom reze sa môžu zapojiť do cvičenia podľa zdravotného stavu na základe odporučenia pôrodníka. „Ak tomu nič nebráni, je to druhý deň po pôrode a fyzioterapia je zameraná na cievnu a dychovú gymnastiku. Mamičky sa učia vstávať s postele s pridržaním jazvy a sú poučené ako a kedy majú s jazvou pracovať,“ priblížila fyzioterapiu u rodičiek po sekcii Mgr. Hlavatá.

Zmenám, ktoré zanechalo tehotenstvo a pôrod na tele, sa mamičky venujú aj po odchode s pôrodnice. Vždy je vhodné vyhľadať  najprv fyzioterapeuta,  ktorý sa venuje tejto problematike. Súčasťou vyšetrenia sú test na prítomnosť diastázy, rozsah postihnutia, vyšetrenie  svalov panvového dna, bráničný test a ďalšie. „Často pri  vyšetrení nachádzame súčasne diastázu, poruchu svalov panvového dna aj zlú prácu s dychom. Základom  je nastaviť tieto svaly tak, aby spolu fungovali. Cieleným dýchaním a cvičením vieme po pôrode dostať oslabené svaly brucha do pôvodného stavu. Všetky cviky vychádzajú z denných činností,“ upozornila na najčastejšie fyzické zmeny, ktoré rodičkám pomáhajú fyzioterapeuti po pôrode odstraňovať. Mamičky sa môžu na popôrodné cvičenie objednávať telefonicky (034 6969 439, -344) alebo mailom (jaroslava.hlavata@nsi.agel.sk) po ukončení šestonedelia.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.
Toto je čítané

Nadácia Volkswagen Slovakia zaplatí obnovu unikátnych historických skleníkov v Prügerke

V bratislavskej Prüger-Wallnerovej záhrade, známej ako Prügerka, sa v pondelok (15.4.) udial…

BM: Ustekana sobota