Ľubica Čikošová je z pozície prednostky Mestského úradu Malacky zodpovedná okrem iného aj za organizáciu volieb v meste.

Foto: Stanislav Osuský

Od februára 2015, keď nastúpila ako prednostka, absolvovala 6 volieb (prezidentské, komunálne, župné, voľby do Európskeho parlamentu a dvoje parlamentné).

  • Nadchádzajúce voľby majú prívlastok aj „spojené“. V čom budú iné oproti predchádzajúcim?

Už z názvu vyplýva, že v rovnakom termíne budú dvoje voľby, komunálne a župné. Hoci na mestskom úrade máme v organizačnom tíme dostatočne skúsených ľudí, predsa len, veľa vecí je aj pre nás nových, najmä z organizačného hľadiska.

  • Na ktoré novinky upozorňujete?

Je to predovšetkým čas hlasovania. V minulosti sme boli zvyknutí hlasovať do 22. hodiny, avšak tentoraz sa voľby síce začínajú tradične o 7. hodine, ale končia sa už o 20. hodine. Novinkou je aj farebné odlíšenie volieb – v komunálnych máme biele hlasovacie lístky, biele obálky a biele schránky, v župných voľbách budú hlasovacie lístky s modrým pruhom, modré obálky a modré schránky. Ochorenie COVID-19 prinieslo ešte jednu novinku, je ňou špeciálne hlasovanie – môžu ho využiť všetci voliči v izolácii alebo karanténe, ktorí o to v určenom termíne požiadajú. Zároveň zostáva aj možnosť prenosného hlasovania z dôvodu obmedzenej pohyblivosti, pooperačného stavu či ochorenia s výnimkou COVID-19 – na nich sa vzťahuje špeciálne hlasovanie.

Malavké pohľady Knihy.Zahori
  • Čo všetko znamená príprava na voľby?

Naša príprava na voľby sa začala už na jar a zintenzívnila sa po tom, čo začiatkom júna predseda parlamentu stanovil ich termín. Skrýva sa za tým množstvo organizačnej práce: vymenovanie zapisovateliek a členov volebných komisií, zloženie sľubu, kontrola kandidátnych listín a zoznamu voličov, žrebovanie výlepových plôch či určenie volebných miestností, zabezpečiť dostatok dezinfekčných prostriedkov či stravu pre členov komisií a ešte oveľa viac.

Voliť je právo, nie povinnosť. Napriek tomu: prečo by ľudia mali prísť voliť?
Mesto aj župa zabezpečujú množstvo záležitostí, ktoré sprevádzajú náš dennodenný život. Je preto dôležité vybrať si ľudí, ktorí budú spolu zodpovední za kvalitu života každého z nás v našom meste.

Rozhovor pre mestský web pripravila Ľubica Pilzová. 


.

BM: Kralici