Senica bola vybraná ako jedno z miest, kam spoločnosť YOURLOX, s.r.o., nainštalovala nie jeden, ale rovno dva LOXy. LOX je názov pre smart skrinku, z ktorej si používatelia môžu vo verejných priestoroch prenajať na krátku dobu loptu, lietajúci tanier alebo iné náčinie na cvičenie.

foto Senica.sk

Jedna takáto skrinka bola osadená v zrekonštruovanom vnútrobloku na Ulici S. Jurkoviča pri multifunkčnom ihrisku, ďalšie voľnočasové pomôcky majú občania k dispozícii na 90 minút denne zadarmo na Kunovskej priehrade.

Každý z LOX-ov obsahuje 8 buniek, teda môže obsahovať osem rôznych pomôcok. Momentálne sú športovými pomôckami obsadené len niektoré priehradky. Na sídlisku sa v skrinke nachádza futbalová a basketbalová lopta, ale aj bedmintonové rakety s košíkmi. Na Kunovskej priehrade je v jednom z priečinkov lopta na volejbal, či futbal, ale napríklad aj švihadlo. Čo sa bude nachádzať v ostatných bunkách, môžu rozhodnúť samotní občania. Či tam chcú mať expander, medicinbal, kettlebell alebo niečo úplne iné, čo naozaj na športoviskách potrebujú a využijú, môžu dať vedieť po registrácii sa v aplikácii zaslaním spätnej väzby, alebo zaslaním emailu na mesto@senica.skVýhodou je, že tieto športové pomôcky nemusia so sebou na športovisko nosiť a dokonca ich ani vlastniť. Pomôcky využijú vtedy, keď treba, priamo na mieste.

Záhorácke rádio 2024 01

Postup použitia LOXov je jednoduchý. Najskôr je potrebné sa registrovať v aplikácii a verifikovať svoj profil. Existujú 2 spôsoby, a to načítaním QR kódu priamo na mieste, alebo aj z pohodlia domova na webe app.tvojlox.sk. Po úspešnej registrácii si občania môžu pomôcky kedykoľvek požičať.

Keďže k priehradke s vybraným športovým náčiním má počas jej používania prístup iba daná osoba, môže si doň odložiť napríklad ruksak alebo iné osobné veci. Proces požičania ukončí vrátením a odfotením predmetu v Loxe. Dvierka sú preto presklené. Vypožičanie je po dobu 90 minút bezplatné, avšak je podmienené vložením vratného depozitu vo výške 20 Eur, podobne, ako je to dnes pri zdieľaných kolobežkách, či bicykloch.

LOXy predstavujú inteligentné, ekonomické no hlavne udržateľné a zdraviu prospešné riešenie. Ich osadenie v našom meste mohlo byť zrealizované vďaka grantu z Trnavského samosprávneho kraja.

Informuje o tom mesto Senica na svojom webe


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

BM: Ustekana sobota