Slobodné kráľovské mesto Skalica je plné historických pamiatok. Aj vďaka nim a svojej jedinečnej atmosfére mesto na severe Záhoria prilákalo už viacero filmových a televíznych štábov.

foto Joj.sk

Na plátne ju môžu diváci vidieť napríklad v spracovaní Jesenského poviedky Demokrati (1980) v hlavných úlohách s Jozefom Abrahámom a Naďou Konvalinkovou. Prvé exteriérové scény nakrúcali na skalickom Námestí slobody. Okolie Kostola sv. Michala Archanjela sa vo filme predstaví viackrát. Táto, ale aj ďalšie lokality, poslúžili filmárom na zobrazenie provinčného mesta v období 1. Československej republiky.

Panorámu s vežami skalických kostolov si diváci všimnú aj vo filme Štefana Uhra Tri dcéry (1967), pamätníci objavia Skalicu i v snímke Slávnosti v botanickej záhrade (1969). V komédii režiséra Ela Havettu „účinkoval” dnes už zbúraný hostinec.

Plocha draka Knihy.Zahori

Aj televízne produkcie sa do Skalice vracajú opakovane. Dom kultúry bol jednou z lokácií televízneho filmu Anička Jurkovičová (1983). TV Markíza zase v meste nakrúcala seriál Detektív Dušo (2018) a TV JOJ seriál Iveta (2022). Jezuitský Kostol sv. Františka Xaverského, ktorý po rozsiahlej rekonštrukcii slúži ako kultúrno-poznávacia pamiatka, si vybrali aj autori rodinného komediálneho seriálu Svätý Max, ktorý mal na TV Markíza premiéru v marci minulého roka.


.
Toto je čítané

Senickí dôchodcovia sa stretli na výročnej schôdzi

Na výročnej členskej schôdzi Miestnej organizácie JDS Senica sa v dome kultúry…

BM: Ustekana sobota