Druhý ročník nočnej pôstnej púte s názvom Železný pútnik ohlásila farnosť Trstín pri Trnave na piatok 24. marca. Pútnici sa vydajú na 38 kilometrov dlhú cestu z Hájička pri Trstíne do Šaštína-Stráží, jej konanie organizátori situujú zakaždým dva týždne pred sviatkom Veľkej noci. Informoval o tom za usporiadateľov Martin Horváth.

foto Peter Hudák

“Podujatie je určené pre všetkých záujemcov bez ohľadu na to, či sú kresťanského vyznania,” uviedol. Púť nadväzuje na historické putovania mariánskych pútnikov do Šaštína a symbolicky sa spája aj s podobnou púťou na Morave z Olomouca na Hostýn, ktorá sa tam koná už 26 rokov. “Začíname omšou v Hájičku o 18.00 h. Celebrovať ju bude generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Peter Šimko, po nej sa dáme smerom cez Karpaty, s malou zastávkou približne v polovici v Plaveckom Mikuláši. Po príchode do cieľa bude omša v bazilike,” uviedol Horváth.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Na premiérovom vlaňajšom ročníku sa zúčastnilo vyše 60 ľudí. “Boli z Oravy, od Zlatých Moraviec, Záhoria i z Trnavy a okolia. Najstarší účastník mal vyše 70 rokov a absolvoval celú trať,” doplnil s tým, že prví pútnici dorazili do cieľa okolo 4.00 h ráno, poslední približne o 5.30 h a podobne by to malo byť aj v tomto roku. Putovať pritom možno po celej trase alebo si zvoliť jej časť. Zabezpečená je lekárska starostlivosť a k dispozícii bude aj auto.


.

BM: Kralici