V Moravskom Svätom Jáne sa túto sobotu (22.4.) od 9:00 uskutoční neobyčajné stretnutie Habánov na habánskom dvore. Toto podujatie bude slúžiť ako príležitosť na prezentovanie histórie a kultúry Habánov, ktorí kedysi žili aj na tomto mieste.

Habánsky dvor v Moravskom Svätom Jáne

Stretnutie organizuje občianske združenie Habánsky dom, ktorého zakladateľkou je Elena Tomancová. Tá kúpila dom na Habánskom dvore v Moravskom Svätom Jáne a svojpomocne ho rekonštruuje a chce v ňom vytvoriť Habánske múzeum.

 

Habáni boli náboženská skupina, ktorá sa v 16. a 17. storočí usadila v mnohých častiach Európy vrátane Moravského Svätého Jána. Habáni mali svoje vlastné zvyky, náboženské praktiky a tradície, ktoré sa líšili od tých, ktoré boli bežné v okolitých komunitách. Ich kultúra sa zakladala na tradičnej luteránskej viere a na členstve v komunite, ktorá bola založená na spoločnom vlastníctve majetku. Habáni boli známi svojimi rukodielami a záhradkárstvom.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Súčasťou stretnutia budú dve prednášky. Prvá prednáška sa bude volať “Dvaja mladí hutteriti Jason a Paaul putujú peši po Európe po stopách svojich predkov” a začne o 10:00. Hutteriti sú náboženská skupina, ktorá má veľa spoločného s Habánmi. Ich kultúra sa tiež zakladá na spoločnom vlastníctve majetku a na oddelení od svetského sveta. Jason a Paaul budú hovoriť o svojich skúsenostiach a dobrodružstvách na ich púti Európou.

 

Druhá prednáška sa bude volať “Leto u hutteritov v Kanade” a začne o 13:00. Táto prednáška sa zameria na život hutteritov v Kanade. Hutteriti sú v Kanade už dlhšie ako Habáni, ale ich spoločný základ kultúry a náboženstva robí túto prednášku zaujímavou aj pre Habánov a ďalších návštevníkov.

Stretnutie bude mať aj mnoho ďalších zaujímavých aktivít. Návštevníci budú môcť vidieť ukážku hrnčiarstva a kováčstva a ochutnať habánske jedlo a koláčiky.


.
Toto je čítané

Festival Fest Zdravo v Jánoch prinesie sériu prednášok a rozhovorov o zdravom životnom štýle

Festival zdravého životného štýlu Fest Zdravo v Malom parku pri zdravotnom stredisku…

BM: Ustekana sobota