Slovensko je podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj štvrtou krajinou s najvyšším výskytom obezity spomedzi krajín OECD.

ilustračné foto

Prevencii a manažmentu obezity a s ňou spojených ochorení sa treba venovať. Dosiaľ sa v klinickej praxi riešili iba choroby súvisiace s obezitou, akými sú cukrovka či infarkt. Upozornila na to prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie Ľubomíra Fábryová pri príležitosti Svetového dňa obezity.

“Mnoho ľudí žijúcich s obezitou má problémy s prístupom k zdravotnej starostlivosti, zároveň mnohí z nich čelia stigmatizácii a diskriminácii zo strany spoločnosti. Bez adekvátneho prístupu k zdravotnej starostlivosti poskytovanej vyškolenými odborníkmi, ktorí sú súčasťou multidisciplinárneho tímu, väčšina ľudí nie je schopná dosiahnuť svoje zdravotné ciele sama,”skonštatovala.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Poukázala pritom na Centrum pre manažment obezity v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied, ktoré pacientom s obezitou poskytuje komplexný manažment životného štýlu. To získalo ako prvé na Slovensku akreditáciu Európskej asociácie pre štúdium obezity (EASO). “Primárne sú centrá určené najmä pre komplikované prípady a pre pacientov s extrémnou obezitou, ale my riešime aj ľudí s nadhmotnosťou a obezitou,” priblížila garantka EASO pre Centrum pre manažment obezity Barbara Ukropcová.

Slovensko je podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj štvrtou krajinou s najvyšším výskytom obezity spomedzi krajín OECD. “Obezita je multifaktorové ochorenie. Je to vždy interakcia medzi genetickou predispozíciou človeka a vonkajšími faktormi,” dodal viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik.


.
Toto je čítané

Polícia hľadá 36-ročného Milana z Holíča

Policajti pátrajú po nezvestnom, 36 ročnom Milanovi Verešovi z mesta Holíč. Mladý…

BM: Ustekana sobota