Parlament v uplynulých dňoch schválil novelu školského zákona, ktorá zavádza nárok rodičov na miesto v škôlke od troch rokov dieťaťa. Do škôlok by sa trojročné deti mali bez problémov dostať od roku 2026 a ako inak, postarať sa o to majú samosprávy.

ilustračné foto

Od januára 2021 majú na Slovensku povinnú predškolskú výchovu, a teda garantované miesto v materskej škole, všetky 5-ročné deti. Tie dostávali pri prijímaní v každej škôlke prednosť. Ak bola kapacita zariadenia malá, alebo bolo 5-ročných detí veľa, škôlky neprijali mladšie deti. Novela školského zákona zavádza právny nárok na miesto v škôlke pre deti už od 3 rokov. Toto miesto musí zabezpečiť obec, pričom nárok pre trojročné dieťa bude platný od školského roka 2025/2026. Od septembra 2024 by mal platiť pre všetky štvorročné deti, nástup je teda postupný.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Ako prijatie novely vmímajú mestá na Záhorí? Budú môcť menšie deti do predškolských zariadení bez problémov umiestniť?

V Skalici už teraz pracujú na rozšírení kapacít, realizovanom z Plánu obnovy MSVVaS SR. “Zriadením triedy v uvoľnených priestoroch ZŠ Mallého budeme schopní tieto požiadavky naplniť. V súčasnosti je kapacita MŠ Skalica na úrovni 25 tried a v triede máme počty detí zvýšené o 3 nad stanoveným limitom, čo je výnimka, ktorú povoľuje Štátna Školská inšpekcia. V budúcnosti by sme chceli mať takéto miesta pre prisťahované deti počas školského roka,” informovala samospráva. V nadchádzajúcom školskom roku 2023/2024 mesto nebude prijímat deti, ktoré počas neho nedovŕšia tri roky.

Aj v Senici sú v súvislosti s napĺňaním požiadaviek rodičov predškolákov optimisti: “Sme pripravení pokryť prípadný zvýšený záujem v plnom rozsahu. Máme na takúto situáciu pripravené kapacity aj finančné prostriedky,” uviedla hovorkyňa MsÚ Tatiana Moravcová. Dodala, že senické škôlky vedia uspokojiť každého záujemcu, také sú doterajšie skúsenosti z praxe.


.
Toto je čítané

V Stupave priebežne monitorujú liahniská komárov

V Stupave sa priebežne realizuje monitoring potenciálnych liahnísk komárov v katastri mesta.…

3D filamenty 2023