Parlament v uplynulých dňoch schválil novelu školského zákona, ktorá zavádza nárok rodičov na miesto v škôlke od troch rokov dieťaťa. Do škôlok by sa trojročné deti mali bez problémov dostať od roku 2026 a ako inak, postarať sa o to majú samosprávy.

ilustračné foto

Od januára 2021 majú na Slovensku povinnú predškolskú výchovu, a teda garantované miesto v materskej škole, všetky 5-ročné deti. Tie dostávali pri prijímaní v každej škôlke prednosť. Ak bola kapacita zariadenia malá, alebo bolo 5-ročných detí veľa, škôlky neprijali mladšie deti. Novela školského zákona zavádza právny nárok na miesto v škôlke pre deti už od 3 rokov. Toto miesto musí zabezpečiť obec, pričom nárok pre trojročné dieťa bude platný od školského roka 2025/2026. Od septembra 2024 by mal platiť pre všetky štvorročné deti, nástup je teda postupný.

Ako prijatie novely vmímajú mestá na Záhorí? Budú môcť menšie deti do predškolských zariadení bez problémov umiestniť?

V Skalici už teraz pracujú na rozšírení kapacít, realizovanom z Plánu obnovy MSVVaS SR. “Zriadením triedy v uvoľnených priestoroch ZŠ Mallého budeme schopní tieto požiadavky naplniť. V súčasnosti je kapacita MŠ Skalica na úrovni 25 tried a v triede máme počty detí zvýšené o 3 nad stanoveným limitom, čo je výnimka, ktorú povoľuje Štátna Školská inšpekcia. V budúcnosti by sme chceli mať takéto miesta pre prisťahované deti počas školského roka,” informovala samospráva. V nadchádzajúcom školskom roku 2023/2024 mesto nebude prijímat deti, ktoré počas neho nedovŕšia tri roky.

Aj v Senici sú v súvislosti s napĺňaním požiadaviek rodičov predškolákov optimisti: “Sme pripravení pokryť prípadný zvýšený záujem v plnom rozsahu. Máme na takúto situáciu pripravené kapacity aj finančné prostriedky,” uviedla hovorkyňa MsÚ Tatiana Moravcová. Dodala, že senické škôlky vedia uspokojiť každého záujemcu, také sú doterajšie skúsenosti z praxe.


.