Footgolf je šport, ktorý zažíva na Záhorí intenzívny rozmach. Môže za to – v dobrom – predovšetkým Lucia Čermáková z Lábu, ktorá len pred niekoľkými týždňami získala titul majsterky sveta. Víťazstvom na turnaji v Orlande v USA sa jej podarilo strhnúť pozornosť celého športového Slovenska na tento stále mladý šport.

Korene footgolfu na Slovensku sú pritom pevne zviazané s našim mestom. V roku 2014 vzniklo vôbec prvé footgolfové ihrisko na Slovensku práve v Malackách na golfovom ihrisku White Eurovalley Golf Park.

Dnes je na tom istom mieste postavené celkom nové 18-jamkové footgolfové ihrisko, ktoré prešlo krstom uplynulý víkend počas 4. kola Slovenskej FootGolfovej Tour.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Absolútnym víťazom 4. kola Slovenskej FootGolfovej Tour sa stal slovenský reprezentant Josef Němec s piatimi kopmi pod par. V kategórii žien vyhrala Lucia Čermáková, ktorej stačil výkon s tromi kopmi nad par. Kategóriu juniorov vyhral Alex Pochyba, medzi amatérmi bol najlepší Richard Hulák. Kategóriu seniorov vyhral Viliam Mozolák a kategóriu seniorov nad 55 rokov vyhral Ján Holič.

Tento rok vznikol aj Footgolfový Klub Malacky (FGK MA). Do svojich radov pozýva všetkých športových nadšencov, ktorí by si radi footgolf vyskúšali i osvojili. „V pláne máme rozbehnúť mládež, ale získať aj hráčov v strednom veku práve tu v regióne Záhoria,“ hovorí predseda FGK MA Pavol Hyža. „Už pred rokmi, keď bolo vybudované ihrisko v Malackách, bol footgolf veľmi populárny a je skvelé, že na tento prvý turnaj prišla až stovka hráčov. Teší nás, že prišiel aj primátor Malaciek a aj touto formou nás podporil. Veríme, že sa nám podarí footgolf na Záhorí rýchlo rozbehnúť, pretože talentovaných hráčov tu máme veľa, len potrebujú podmienky na rozvoj. Do dvoch rokov by sme chceli byť v rámci slovenských klubov konkurencieschopní. V septembri plánujeme detský turnaj a možno už budúci rok by sa mohlo podariť zorganizovať v Malackách medzinárodný turnaj FIFG 500, na ktorý by prišli aj zahraniční hráči. Ale k tomu je ešte dlhá cesta,“ dodáva P. Hyža.

Ján Hargaš, foto: sfga.sk


.
Toto je čítané

Skaličan Boris Janata prvý na etapových pretekoch v Taliansku

Skaličan Boris Janata dosiahol významný úspech na etapových pretekoch v terénnom triatlone…

Trnavské rádio Tak akorát 2024