Sledujeme priebeh predčasných parlamentných volieb na Záhorí. Spravodajstvo pripravujeme v spolupráci s Trnavským rádiom a týždenníkom Záhorák.

22:00 → Volebné miestnosti na Záhorí sa zatvorili. Priebežné výsledky volieb spoznáme až po 22.45 hod. Štatistický úrad ich začne zverejňovať online. Na spracovanie výsledkov zo zápisníc 6 014 okrskov je pripravených vyše 700 pracovníkov štatistického úradu v 51 sumarizačných pracoviskách po celom Slovensku.


21:00 → Všetky volebné miestnosti na Záhorí by sa mali zatvoriť o hodinu. Moratórium bude trvať do 22:45, pretože predĺženie trvania volieb v jednom okrsku má vplyv na trvanie moratória v celej krajine.

Priebeh volieb v Senici. Foto: Senica.sk

20:32 → V obci Kopčany v okrese Skalica majú oproti predchádzajúcim voľbám zvýšený počet ľudí, ktorí nie sú obyvateľmi obce. zapisovateľka volebnej okrskovej komisie Iveta Uhrová si myslí, že to súvisí s podujatím Návrat Lotrinského na panstvá Holíč a Hodonín.

Uhrová si myslí, že by volebná účasť v Kopčanoch mohla dosiahnuť 60%.


19:43 → Skalica má 11 volebných okrskov. O 18.00 hod. bola účasť na úrovni 55 %. Juraj Spáčil, vedúci oddelenia všeobecnej správy a koordinátor volieb v Skalici uviedol, že blízkosť hraníc s Českom spôsobuje pri voľbách v Skalici viac špecifických problémov, než v iných častiach kraja. Časté sú tu zmiešané manželstvá a hoci tu obyvateľ má trvalý pobyt, ak nemá slovenské občianstvo, voliť nemôže.


18:50 → V Záhorskej Vsi, odhadujú, že účasť v parlamentných voľbách by mohla v obci prekonať aj tú z minuloročných komunálnych volieb. “Je vidno, že ľudia nie sú apatickí, ale záleží im na tom, aké bude Slovensko po týchto voľbách,” uviedli z obecného úradu.

Hojnú účasť registrujú aj vo Vysokej pri Morave. “Okrem obyvateľov obce prišli s hlasovacím preukazom voliť napríklad aj cyklisti, ktorí využili pekné počasie na cyklotúru popri Morave,” informovali.

V Suchohrade taktiež nič nenarušilo plynulý priebeh volieb, účasť v nich označili za “veľmi priaznivú”.


18:35 → Skalica hlási v priemere 55-percentnú účasť. “Máme štvrte, kde máme mladšie rodiny, tam sa účasť bude blížiť k 75-percentám,” povedal pre Trnavské rádio Juraj Spáčil, vedúci oddelenia všeobecnej správy a koordinátor volieb v Skalici.

foto Trnavské rádio


18:22 → Políciu žiadal o pomoc pri voľbách muž Holíči. Ten tvrdil, že jeho žena sa nemôže zúčastniť volieb, lebo nie je zapísaná v zoznamoch voličov. Policajti situáciu vo volebnej miestnosti preverili a osobám vysvetlili, že hoci má na Slovensku prechodný pobyt, stále je občanom Českej republiky a volebné právo sa ňu nevzťahuje. Na verejný poriadok stále dohliada viac ako 400 policajtov.


18:16 → Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali v sobotu od 18.00 h sčítavať doručené hlasy zo zahraničia. Spolu hlasovalo poštou v rámci predčasných parlamentných volieb 58 779 voličov.


17:55 → V Skalici hlásia vysokú volebnú účasť. Na Základnej škole na Vajanského ulici sú 4 okrsky. Veronika Hatalová z jednotky hovorí o 62 percentách.

foto Trnavské rádio

Spočiatku prevažovali staršie ročníky, teraz je to podľa Hatalovej vyrovnané.


17:15 → V Holíči sa niekde volebná účasť blíži k 80 %. Pavol Petráš, predseda volebnej komisie v najväčšom okrsku v Holíči hovorí, že bude vyššia ako v komunálnych voľbách.

volebná miestnosť v Holíči, foto Trnavské rádio

V Holíči už po 17. hodine nápor voličov ustáva.


16:22 → Priebeh volieb je zatiaľ mimoriadne pokojný. Zhodnotil to viceprezident Policajného zboru Damián Imre. V Trnavskom kraji je v teréne 400 policajtov. Imre spomedzi drobných incidentov spomenul privolanie hliadky do jednej z okrskových volebných komisií. Zistené bolo požitie alkoholu. Na poriadok bude polícia dohliadať aj naďalej.


14:28 → Volebné moratórium sa predĺži o 40 minút. V bratislavskej Petržalke skolaboval člen komisie. Volebné moratórium, ktoré sa malo skončiť dnes o 22.00 hod. uzavretím volebných miestností, sa predĺži minimálne o 40 minút. Predĺženie trvania volieb v jednom okrsku má vplyv na trvanie moratória v celej krajine.


14:05 Senica → K trinástej hodine v Senici odvolilo 22,3 percenta všetkých voličov. Hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová: “Priebeh volieb je pokojný, nemáme hlásené žiadne incidenty. Okolo obeda bol vo všetkých 16-tich volebných miestnostiach Senice zvýšený pohyb voličov, vytvárali sa rady. Z celkového počtu 16 108 všetkých voličov s trvalým pobytom v Senici je 117 prvovoličov, ktorí sa môžu dnes vôbec po prvýkrát v živote zúčastniť volieb. Členovia volebných komisií prakticky od rána absolvujú na základe žiadostí aj výjazdy s prenosnými volebnými schránkami za imobilnými voličmi.”


V Moravskom Svätom Jáne odvolila aj 92 ročná pani Anna, piata najstaršia obyvateľka obce.

13:45 → V Moravskom Svätom Jáne odvolila aj 92 ročná pani Anna, piata najstaršia obyvateľka obce. Priebeh je pokojný s volebnou účasťou 32%, o ktorú sa postarali aj cezpoľní voliči – účastníci rybárskych pretekov na jazere Geregelík.


13:20 Malacky → Primátor Malaciek Juraj Říha svoj hlas prepadnúť nenechal a počas volebnej soboty zároveň jasne deklaroval svoju proeurópsku a prodemokratickú orientáciu.

Primátor Malaciek Juraj Říha počas voľby.

“Som Európan a záleží mi na tom, aby bolo Slovensko aj naďalej pevne ukotvené v Európskej únii. Sloboda cestovania bez hraníc, spoločná mena vo viacerých krajinách, výmenné pobyty študentov v európskych univerzitách, aj to sú veci, ktoré berieme už ako samozrejmosť. Preto veľmi citlivo vnímam – dúfam, že len dočasné – nálady časti politických lídrov, ktorým kmitá strelka kompasu na východ. Nikoho nepresviedčam, každý má možnosť slobodného výberu. Využime však voľby, aby sme sa aj týmto hlasovaním vyjadrili k smerovaniu našej krajiny,” vyzval ostatných voličov.


Priebeh volieb v Senici. Foto: Senica.sk

13:00 Senica → Do dvanástej hodiny prišlo v Senici k volebným schránkam vo všetkých 16-tich volebných miestnostiach zatiaľ necelých 22 percent voličov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22:00 hodiny.


12:15 Kúty → V Kútoch sa pripravili na nápor Slovákov žijúcich v Čechách a zriadili 3 volebné okrsky (základná škola, obecný úrad, materská škola). Doteraz takto odvolilo viac ako 350 voličov. Zamestnanci obecného úradu informujú priamo na železničnej stanici o zriadených volebných okrskoch.


12:00 Senica → Voľby síce nie sú žiadna veda, no ich význam je obrovský. A keďže medzi mladými ľuďmi je aj plno prvovoličov, v Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici si vyskúšali voľby “nanečisto”. Počas simulovaných volieb si žiaci ujasnili, čo všetko budú pri príchode k volebným urnám potrebovať a ako majú postupovať, aby ich hlas neprepadol.


Priebeh volieb v Moravskom Svätom Jáne.

11:25 Moravský Svätý Ján → Priebeh volieb je pokojný. Do obeda odvolilo 22% opravnených voličov. V zozname je zapísaná aj 96 ročná volička a 10 prvovoličov.


11:10 Skalica → Odvolené už má aj primátorka Skalice Oľga Luptáková. “V živote som vynechala len jedny voľby. Aj to len preto, že som bola odcestovaná v zahraničí. Médiá zvyknú hovoriť, že tieto voľby sú zlomové. Pravdou je, že každé sú dôležité a inak tomu nebude ani za štyri roky. Som šťastná, že žijeme v demokracii, kedy môžeme chod nášho štátu pravidelne svojou voľbou nasmerovať. Je to výsada, pre ktorú po stáročia bojovali naši predkovia. A mnohí z nich pre ňu položili svoj život. Bez nátlaku a s najlepším svedomím a vedomím sa dnes slobodne môžeme rozhodnúť, ktorou cestou sa chceme na najbližšie obdobie vydať. Z úcty k ich odkazu tu dnes stojíme a volíme,” uviedla na sociálnej sieti.


11:00 → Voľby sú zatiaľ pokojné aj z hľadiska trnavskej krajskej polície. Potvrdila to pre Trnavské rádio hovorkyňa Mária Linkešová. Policajti neriešili žiadne incidenty.


Volebný výskum FOCUS v okrsku Kunov. Foto: Senica.sk

10:15 Kunov → Volebný okrsok v Kunove je jedným z mnohých zo zoznamu všetkých okrskov v SR, ktoré si vybrala agentúra FOCUS na volebný výskum (exit poll), ktorého cieľom je získať predbežné údaje o výsledkoch volieb ako aj údaje o demograficko-sociálnej štruktúre voličov. Jeho výsledky budú zverejnené až po uzatvorení všetkých volebných miestností na TV Markíza. Viac v článku ↵


Lozorno, Foto: Ladislav Krechňák


9:00 Malacky → 12 volebných miestností, 14 955 zapísaných voličov (z toho 118 prvovoličov), najstaršia zapísaná volička má 100 rokov, 375 vydaných hlasovacích preukazov, 47 žiadostí o hlasovanie do prenosnej schránky. Informuje mesto Malacky.


Priebeh volieb v Malackách, Foto: Malacky.sk

8:17 Malacky → Prvou voličkou, ktorá hlasovala v sobotňajších parlamentných voľbách v Malackách, bola zdravotníčka Patrícia. “Z volebnej miestnosti sa ponáhľala priamo do práce v nemocnici,” informovala hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová. Viac v článku ↵


Priebeh volieb v Senici. Foto: Senica.sk

7:23 Senica → Na potreby predčasných parlamentných volieb sa v meste Senica vytvorilo 16 volebných okrskov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. “Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas o 7.00 h. Pri niektorých už pred otvorením čakali prví voliči,” uviedla Moravcová. Viac v článku ↵

 

  • V sobotňajších voľbách do Národnej rady SR možno hlasovať od 7:00 do 22:00.
  • Ministerstvo vnútra poskytuje informácie pre voličov a voličky na infolinke na číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Spravodajstvo pripravujeme v spolupráci s Trnavským rádiom, týždenníkom Záhorák a z informácií TASR.


.
Toto je čítané

Na D2 za Kútmi v smere do Bratislavy bude tento týždeň prejazdný len jeden pruh

Na diaľnici D2 za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas tohto…

3D filamenty 2023