Mesto Senica sa stáva súčasťou rastúceho trendu efektívnej a ekologickej dopravy vďaka úspešnej iniciatíve zaviesť systém zdieľaných bicyklov.

SENICA BAJK zdieľané bicykle bikesharing
Foto: FB Senica

Projekt s názvom „Zdieľané bicykle na území mesta Senica (BIKESHARING)“ získal podporu vo forme nenávratného finančného príspevku viac ako 570 tisíc eur z Integrovaného regionálneho operačného programu.

S cieľom podporiť cyklistickú infraštruktúru a motivovať obyvateľov k výbere cyklistickej dopravy pred motorizovanou, bude systém pozostávať z 145 bicyklov a 23 dokovacích staníc, ktoré pokryjú strategické územie mesta vrátane okrajových častí.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Systém zdieľaných bicyklov, označovaných ako SENICA BAJK, ponúkne obyvateľom ako klasické tak aj elektricky poháňané bicykle. Klasické bicykle budú modrej farby, zatiaľ čo elektrobicykle sa budú pýšiť červeným zafarbením. Tento projekt sa spája s aktívnym životným štýlom, zjednodušením dochádzky do práce, a snaží sa riešiť výzvy súvisiace s cestovným ruchom a mobilitou v meste.

Primátor mesta Martin Džačovský spomenul, že Senica už vybudovala takmer šesť kilometrov cyklistických trás a pracuje na ich ďalšom rozšírení. Doplňujúca infraštruktúra zahŕňa ďalších 20 stojanov na bicykle, ktoré budú umiestnené na frekventovaných miestach v meste.

Projektová manažérka MsÚ Senica Dana Jurková zdôrazňuje, že realizáciou projektu mesto chce rozšíriť používanie bicykla ako bezpečného dopravného prostriedku. Očakáva sa, že systém SENICA BAJK bude nielen praktickým, ale aj populárnym spôsobom dopravy medzi obyvateľmi a návštevníkmi mesta.


.

BM Salon EV