Starostovia obcí nachádzajúcich sa v blízkosti rieky Moravy chcú proti komárom bojovať spoločnými silami. Rozhodli sa preto založiť občianske združenie na biologickú likvidáciu komárov.

ilustračné foto amynapaloha / EnvatoElements

S touto iniciatívou prišli starostovia z Vysokej pri Morave, Malých Levár, Suchohradu, Záhorskej Vsi, Lábu a ďalších obcí, ktoré každoročne najviac pociťujú dopad invázie komárov. Robiť chemické postreky individuálne a nárazovo nemá podľa nich žiaden zmysel. „Tento problém je potrebné riešiť systematicky, koordinovane a celoplošne. Aj preto sme na spoluprácu prizvali aj starostov z rakúskych obcí, Bratislavský a Trnavský samosprávny kraj,“ uviedol starosta Vysokej pri Morave Andrej Dvoran.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Problémy s komármi riešia každý rok, no zatiaľ pomerne neúspešne. Komár je tvor prelietavý a za jednu noc dokáže bez problémov prekonať vzdialenosť aj niekoľko kilometrov.

Postreky proti komárom každoročne stoja tieto obce nemalé finančné prostriedky, no účinnosť je takmer nulová. „O prostriedky z eurofondov sa môžeme uchádzať iba spoločne. Záujem o projekt je zo strany obcí na jednom i druhom brehu Moravy a podporiť ho chce aj Bratislavský a Trnavský samosprávny kraj,“ dodal Dvoran.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

BM Salon EV