Skupina dobrovoľníkov z iniciatívy Dobrovoľne proti komárom občianskeho združenia Klub Lipka na Záhorí už začala s monitoringom liahnisk komárov v okolí rieky Moravy.

Takto prebieha monitoring liahnísk. Od roku 2020 to robí BSK aj vďaka špeciálnej mobilnej aplikácii.
ilustračné foto BSK

„Prvé jarné druhy komárov sa začali na Záhorí liahnuť už koncom februára. Tieto nespôsobujú kalamity, držia sa zväčša v okolí liahnisk v lesoch a sú významným
zdrojom potravy, napr. pre obojživelníky,” vysvetľuje Zuzana Grujbárová, koordinátorka dobrovoľníkov iniciatívy Dobrovoľne proti komárom o. z. Klub Lipka.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Problematické sú záplavové komáre, ktoré sa liahnu v obrovských množstvách, ale pri vyšších teplotách. Minulý rok to bolo napríklad už v polovici apríla. „Každý rok je situácia v niečom odlišná. Tento rok je všade veľa vody, na Morave očakávame ďalšiu vodnú vlnu. Tento komár potrebuje, aby pôda najprv preschla a potom sa nanovo zaplavila. Ani teploty v posledných dňoch nie sú príliš vysoké,“ hovorí Grujbárová.

Na ďalší vývoj nového situačného modelu sú zvedaví biológovia aj dobrovoľníci, ktorí už niekoľko rokov s komármi na Záhorí bojujú tak, že monitorujú liahniská a informácie posúvajú kompetentným, ktorí potom zabezpečujú biologickú likvidáciu lariev. Monitoring liahní komárov sa zatiaľ v rámci projektu Bratislavského samosprávneho kraja robí v siedmich obciach na Záhorí – od Vysokej pri Morave až po Veľké Leváre.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Likvidáciu lariev prostredníctvom larvicídu BTI považujú niektorí obyvatelia dotknutých obcí za málo účinnú. „Larvicíd BTI funguje proti komárím larvám vynikajúco. Je však potrebné, aby sa do takéhoto boja s komármi zapojilo čo najviac obcí a postupovali koordinovane. Vznik spoločného združenia samospráv na Záhorí a prípadnú spoluprácu s rakúskou stranou dobrovoľníci vítajú. Verím, že takto budeme v boji s komármi úspešnejší a naše rady rozšíria dobrovoľníci aj z ďalších obcí na Záhorí,“ dodáva Zuzana Grujbárová.

Článok vyšiel v partnerksom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

Trnavské rádio Tak akorát 2024