Do osláv Svetového dňa zdravia, ktorý pripadá na 7. apríla, sa zapojila aj Fakultná nemocnica AGEL Skalica v spolupráci so Strednou zdravotníckou školou v Skalici. S aktivitami v oblasti starostlivosti o ochranu zdravia sa oboznámili žiaci tretích ročníkov základných škôl zo Skalice. Učili sa poskytovať prvú pomoc, obväzové techniky, správnu hygienu rúk a absolvovali aj prehliadku záchranárskeho vozidla. 

Študenti Strednej zdravotníckej školy v Skalici oboznámili deti s pravidlami poskytovania prvej pomoci pre osoby v núdzi. V praxi si mohli vyskúšať masáž srdca, obväzovú techniku alebo stabilizačné polohy. Deti si mohli navzájom skontrolovať činnosť srdca fonendoskopom. Personál záchranky oboznámil deti s priebehom zásahu záchrannej zdravotnej služby osobám v tiesni, žiaci si pozreli  vybavenie záchranného vozidla a najmä chlapci si vyskúšali miesto vodiča záchranky.

Macek Knihy.Zahori

Verejný zdravotník nemocnice vysvetlili deťom, ako správne vykonať hygienu rúk. Deti sa dozvedeli, ktoré miesta pri umývaní najčastejšie nevedomky obchádzajú a aké sú riziká nedodržiavania hygienických opatrení. Či si umývajú ruky správne, sa mohli školáci presvedčiť aj prakticky s využitím špeciálnej techniky, ktorá UV svetlom odhaľuje nedostatky. „Všetko, čo sme robili, ma zaujalo, ale najviac sa mi páčila prehliadka sanitky. Záchranári aj na mne a mojich spolužiakoch skúšali rôzne pomôcky a ja som si tiež vyskúšal nosidlá, na ktoré ma uviazali, čo bolo super,“ hovorí o svojom zážitku tretiak Peťko. Sanitka ho zaujala natoľko, že vyhlásil, že by sa tiež chcel stať záchranárom. 

„Som veľmi rád, že podujatie vyvolalo u detí obrovský záujem a s radosťou si vyskúšali všetko, čo sme pre nich pripravili. Takéto podujatia sú pre ne nielen motivujúce, ale aj poučné, nakoľko sa zábavnou a hravou formou učia poskytnúť prvú pomoc,“ zhodnotil riaditeľ Fakultnej nemocnice AGEL Skalica JUDr. Vladislav Šrojta. „Zároveň by som touto cestou chcel poďakovať aj Strednej zdravotníckej škole v Skalici, ktorej žiaci nám na podujatí ochotne pomohli. Škola vychováva nelekársky zdravotnícky personál, predovšetkým praktické sestry, a spolupráca nemocnice so SZŠ pri praktickej príprave študentov funguje dlhodobo. Študenti ošetrovateľských odborov (praktická sestra, sanitár, masér) vykonávajú prax priamo na lôžkových oddeleniach našej nemocnice,“ dodal Vladislav Šrojta. 

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Eva Peterová


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

Lakovanie a Pieskovanie