V Galérii v podkroví v ZUŠ v Senici je do 20. apríla otvorená výstavou senickej výtvarníčky a odevnej a kostýmovej dizajnérky Elišky Šefčíkovej s názvom Metamorfózy. Autorkinou nosnou umeleckou tvorbou je scénografická činnosť, v rámci ktorej vytvorila kostýmy pre viacero divadiel a ich predstavenia. Najpočetnejšie pre Mestské divadlo v Trenčíne (Studňa lásky, Svetový Slovák Štefánik, Ženba, Shakespeare a Alžbeta, Matka) a nemožno nespomenúť ani Záhorácke divadlo s predstaveniami Rómeo a Júlia, Ňedzela na Záhorí, Zmrňený čert a Dúm Bernardy Alby. Viac o svojej ceste k umeniu nám Eliška prezradila v rozhovore.

foto Senica.sk

Na základe vašich prác sa dá usúdiť, že máte široký umelecký záber…

Ten vyplýva už z môjho povolania odevnej dizajnérky a scénografky. Primárne sa však venujem divadlu a móde, navrhovaniu a realizácii divadelných alebo historických kostýmov, ako aj experimentovaniu s materiálom a strihmi pri realizácii odevov a nositeľnej móde. Aktívne sa venujem aj maľovaniu obrazov, ktoré ďalej využívam ako návrhy na dezén. Maľbu vnímam ako prostriedok na ďalšie umelecké spracovanie do podoby potlače na textil alebo na výrobu originálnych látok, z ktorých tvorím odevy, odevné doplnky, alebo rôzne textilné interiérové doplnky.

Kde všade nachádzate pre svoju tvorbu inšpiráciu?

Inšpiráciu hľadám všade. V tajomnej minulosti i v chaotickej súčasnosti. V obyčajných veciach, v prírode, v medziľudských vzťahoch. Pri vytváraní kostýmov sa zvyčajne inšpirujem rôznymi historickými obdobiami, osobnosťami z histórie a zaujímavou dobovou módou. Pri odevnom dizajne zase sledujem súčasné trendy a vývoj udržateľnej módy. V malbe prevládajú hry a experimenty s farbami, štruktúrou, vrstvením textilných materiálov a UV svetelné efekty.

kostýmy pre muzikál Studňa lásky

Tvorivej práci sa venujete 20 rokov. Odkedy sa zúčastňujete na výstavách?

Na spoluautorských alebo kolektívnych výstavách sa podieľam od štúdií na VŠMU priebežne až doteraz. Výstava Metamorfózy v Galérii v podkroví je moja tretia samostatná výstava. Prvýkrát však vystavujem svoju scénografickú tvorbu, divadelné kostýmy a fotografie z inscenácií, ktoré vznikali priebežne od roku 2007 v spolupráci so Záhoráckym divadlom v Senici, Trenčianskym hradným divadlom a Mestským divadlom v Trenčíne. Koncepciou súčasnej výstavy Metamorfózy prepájam moju odevnú, divadelnú a maliarsku tvorbu. Tým je opodstatnený aj jej výstižný názov Metamorfózy = premeny. Prvotné nápady sa cez skice a náčrty menia na odevné kreácie modelov, divadelných kostýmov, či scénografických objektov, z ktorých následne vznikne módna fotografia, módna prehliadka, priestorová inštalácia alebo konkrétna divadelná inscenácia.

Pre koho tvoríte?

Pre všetkých ľudí, ktorí chcú nosiť originálne oblečenie. Kostýmy nielen pre hercov, odevy na rôzne spoločenské príležitosti, pre nevesty, mamičky, aj malé parádnice. V divadle tvorím pre mužov a ženy podľa veku a typu postavy, spoločenské oblečenie zase pre rôzne ženy a dievčatá bez obmedzenia.

Z vašich prác badať, že tvorivý elán a inšpirácia vám nechýba. Aké máte plány do budúcnosti?

Tie sú vždy ovplyvnené rôznymi faktormi, takže sa prispôsobujem aktuálnym možnostiam, ponukám na spoluprácu, povinnostiam a časopriestoru na novú umeleckú tvorbu. Momentálne ma tešia pozitívne ohlasy na súčasnú výstavu. Veľmi si vážim záujem ľudí o moje umelecké aktivity, takže sa v budúcnosti zameriam asi viac na výstavnú činnosť. Zároveň ďakujem za možnosť vystavovať v priestoroch ZUŠ Senica, kde som sa kedysi ako dieťa začínala umelecky formovať na výtvarníčku.

Rozhovor vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

Lakovanie a Pieskovanie