Pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa počas uplynulého víkendu konali spomienkové slávnosti. Verejnosti možno nie je celkom známe, že predkovia Milana Rastislava Štefánika žili v minulosti v Senici. Historické fakty zaznamenal miestny znalec histórie mesta Ján Peter.

“K predkom slávneho rodáka, ktorí žili v Senici, patril Michal Štefánik, ktorý sa narodil asi v roku 1724 a zomrel 4. decembra 1778 v Senici. Pokračovateľmi rodu boli jeho syn Samuel Štefánik, narodený 14. júla 1767 v Senici a jeho syn narodený 14. januára 1798 v Senici, ktorý zomrel 29. novembra 1861 v Krajnom, kde pôsobil ako evanjelický farár. Mal za manželku Ľudoviku Šulekovú. Ich syn Pavel Štefánik, narodený 15. októbra 1844 v Krajnom, zomrel 15. apríla 1913 v Košariskách. Za ženu si zobral Albertínu Jurenkovú. Boli to rodičia Milana Rastislava Štefánika, nášho národného velikána,” hovorí Ján Peter na základe zozbieraných historických dokumentov a zápisov v matrike.

“Aj Milan Rastislav Štefánik Senicu často navštevoval. V meste vtedy žili jeho krstní rodičia, pravotár a hudobný skladateľ Štefan Fajnor s manželkou Emíliou, rod. Jurenkovou, sestrou Štefánikovej matky. Podľa vyjadrenia Štefánikovho priateľa z pražských študentských kruhov, s ktorým sa pri návšteve Slovenska zastavil v Senici, bolo u Fajnorovcov cítiť veľkú lásku k domovine a túžbu po lepšej budúcnosti Slovenska. Národne uvedomelé slovenské rodiny udržovali vtedy čulé styky, a tak z košarišskej fary „nebolo nikde ďaleko“. Ani na faru do Hlbokého či do Holíča, kde Štefánikovu pozornosť vzbudila Mária Boorová, dcéra evanjelického farára Jána Boora. Zachovala si pozdravnú pohľadnicu, ktorú jej v roku 1900 Štefánik poslal z Prahy,” dodáva Ján Peter.

pohľadnica, ktorú poslal M. R. Štefánik z Prahy Márii Boorovej do Holíča…

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Samozber jahôd sa na Záhorí začal skôr

Nadpriemerné teploty ako aj skorý začiatok jari urýchlil rast plodín. Výnimkou nie…

20 rokov