Prvý máj bol v Senici v minulosti, okrem iného, spojený aj s tradičnou výstavou vín. Obyvatelia mesta v dobrom spomínali na túto zaujímavú akciu, ale väčšinou ich prosby o oživenie tejto tradície neboli vyslyšané.

foto Mesto Senica

Našťastie sa našlo pár nadšencov z občianskeho združenia Urbanus, ktorí sa rozhodli toto podujatie obnoviť. Napriek počiatočným obavám sa do toho pustili a bolo to správne rozhodnutie. Najmä vďaka ústretovosti riaditeľky Kultúrneho domu dostávala predajná ochutnávka vín pod názvom Chute Záhoria čoraz reálnejšiu podobu.

Rasťo Nukovič, Peter Kudláč a Ľubo Barniak postupne začali oslovovať najvýznamnejších výrobcov vína najmä z oblasti Skalického vinohradníckeho regiónu. Potešujúce bolo, že reakcie všetkých oslovených boli pozitívne a 1. mája si milovníci ušľachtilého moku mohli opäť prísť vychutnať svoje najobľúbenejšie značky a odrody na obnovenej predajnej výstave vín. Pridanou hodnotou bolo, že návštevníci získali priamo na mieste viac informácií od samotných výrobcov a pestovateľov a v rozhovoroch s nimi si tak mohli spríjemniť degustáciu vína.

Vinárstva ako Masaryk, Horváth, Podola, Tureček, Winterberg, Ovocinár a Vinpera boli naozaj silným lákadlom. Najväčšou odmenou pre organizátorov boli slová chvály a spokojnosti od milovníkov vínka, ako aj od samotných vystavovateľov. Podľa ich vlastných slov je síce stále čo zlepšovať, ale entuziazmus ich neopúšťa. Cieľom je totiž propagovať a uchovať tie najlepšie tradície, ktoré na Záhorí máme. A vinárstvo a vinohradníctvo k nim nepochybne patrí.

(rn) Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.