Na Záhorí uzatvorili cestári vozovku od križovatky v intraviláne obce Závod až po hranicu s Trnavským samosprávnym krajom. Povolený prejazd vozidiel majú len obyvatelia osád Húšky a Priečne. Práce by mali na tomto úseku trvať tri mesiace.

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja začne s komplexnou rekonštrukciou cesty č. III/1169 od križovatky v obci Závod. Z akého dôvodu bola zvolená metóda za studena, sme sa pýtali hovorkyne Lucie Forman. Podľa jej informácií rozsah poškodení vykazoval rekonštrukciu poruchy v podloží. Metóda recyklácie za studena je komplexnejšia, lebo sa zároveň robia aj podkladové vrstvy pod asfaltami.“ Následne sa spodná vrstva zrecykluje, pomelie a pridá sa do nej cement, čím sa vytvorí nová cementovo-betónová vrstva. Vrchná časť sa opätovne položí a vyleje asfaltom.

Čím a ako sa odlišuje metóda za studena od tej klasickej, kedy vidíme len naliatie horúceho asfaltu, sme sa opätovne obrátili na kraj. „Tým, že táto technológia ide hlbšie do vrstiev vozovky, tak samozrejme vydrží dlhšie. Predpoklad je cca 20 rokov.“ Úspora finančných prostriedkov medzi týmito dvomi metódami je minimálna, pretože ide len o rozdiel jednej zrecyklovanej vrstvy vozovky, dodala Lucia Forman.

Technológiu rekonštrukcie za studena využil Bratislavský samosprávny kraj už na viacerých miestach. Medzi nimi na ceste Pernek-Kuchyňa-Rohožník, prípadne aj úseky v intraviláne mesta Malacky. „Lokálne použitie tejto technológie sa bude robiť napríklad na úsekoch Láb-Plavecký Štvrtok, Koštolište-Jakubov-Záhorská Ves.“ V prípade rekonštrukcie ciest sme zisťovali, či správca župných komunikácií II. a III. triedy Správa ciest BSK využíva aj recyklované plasty ako prísadu do asfaltu. Hovorkyňa Lucia Forman nám ozrejmila, že takýto dodatok nepoužívajú.

Kraj v týchto dňoch začína aj s rekonštrukciou cesty medzi Kostolišťom a Záhorskou Vsou ↵. „Cieľom je oprava vozovky z dôvodu neúnosného podložia predovšetkým v extraviláne obce Záhorská Ves smerom na Suchohrad,“ uvádza BSK na svojom webe. Vodičov čakajú dopravné obmedzenia a na 14 dní počas letných prázdnin aj úplná uzávera s obchádzkovou trasou. V ostatnom čase bude premávka riadená striedavo v jednom jazdnom pruhu. Aj na tomto úseku využije Bratislavský samosprávny kraj recykláciu za studena. Celkovo by práce mali trvať 8 mesiacov.


.