Diváci sa môžu tešiť na atraktívnu premiéru! Ochotnícke divadlo Falangir z Kostolišťa začalo v máji pripravovať hru s pracovným názvom Do komu pije krév. Dobre tušíte, že hlavnou hviezdou inscenácie je gróf Drakula, ktorý mal vo svojom zvláštnom stave niečo spoločné aj so Slovenskom…

Slovákov ako furmanov s naloženými prázdnymi debnami na rebriňákoch ťahanými mohutnými koňmi spomína vo svojom románe Drakula spisovateľ Bram Stoker. Scenárista divadla Falangir Stano Bellan naplno povolil uzdu svojej fantázie. „Pred dejom hry sa odohrajú fiktívne udalosti. Matej Korvín po dohode s Drakulom, že bude za neho bojovať proti Turkom, mu za odmenu sľúbil, že mu nájde pokojné miesto, kde bude môcť nerušene odpočívať,“ prezrádza Beina Reifová, vedúca súboru. „Jeho telo dal v debni so sedmohradskou zemou a niekoľkými ďalšími debnami previezť do pivníc malého hradu na hranici Uhorského kráľovstva, ktorý však ležal bezpečne na vonkajšej strane Malých Karpát, oddelený od Uhorska. Pre istotu mu však nechal oddeliť hlavu od tela a uložil ju v okovanej debničke do výklenku hradnej veže…” Z jej slov je jasné, že diváci sa majú na čo tešiť. Premiéra hry s pracovným názvom Do komu pije krév sa chystá na podujatí Noc divadiel 2024.

Neplánované decko

Divadlo Falangir podľa Beiny Reifovej vzniklo v Kostolišti ako neplánované decko, ale prijali ho. Kto by to náhodou nevedel, falangir je v záhoráčtine vetroplach. Tento názov pre súbor vymyslel ich dvorný scénarista Stano Bellan. Hercami súboru sú deti, študenti, manažéri, učitelia, právnici, seniori aj podnikatelia. „Inklinujeme k autorským kusom, lebo si to môžeme dovoliť, máme Stana Bella a sme za to vďační. Uprednostňujeme vlastnú scénografiu a výtvarné videnie, lebo aj to si môžeme dovoliť, spolupracuje s nami Rozália Habová, a v neposlednom rade preferujeme autorskú hudbu predstavení, pretože s nami spolupracuje Rasťo Kráľ, a to je tiež výnimočné. Námety vznikajú spontánne, počas fajných debát Bellan – Šatan – Farkaš – Reifová – Habová – Horváth – Vrablec – Siváková – Vrlák – MIA – Vidan a spol.,“ priblížila šéfka súboru.

Falangir najčastejšie podniká svoju tour po obciach Záhoria, po divadelných prehliadkach. Často robia lektorské dielne a veľmi radi pripravujú debatný večer s názvom Tekuté piesky. Každý rok spoluorganizujú divadelnú parádu pre deti a mládež Regio Pompa, hrajú na festivaloch a zúčastňujú sa aj na recitačných prehliadkach.

Stretávať sa a zdieľať ́

Medzi najväčšie úspechy súboru patrí Zlatý gunár, ktorého získal Denis Farkaš na Kremnických gagoch. Podľa Beiny Reifovej za diskusnú platformu boli nominovaní ako objav roka na Kremnickych gagoch a viackrát sa ocitli aj v zlatom pásme Hviezdoslavovho Kubína. Na Scénickej žatve sa stali s prednesom Denisa Šatana víťazmi kategórie Jurodivý prednes (najlepší prednes sezóny). Na Belopotockého Mikuláš, stretnutie najlepších ochotníckych divadiel Slovenska, chodievajú každý rok.

Stali sa aj víťazmi Sketch up na medzinárodnom festivale Amplion v Banskej Štiavnici. Čo pre Falangir znamená ochotnícke divadlo? „Občas káru tlačíme do kopca, občas je pohoda po rovinke a často valíme z kopca a kričíme – ratúúúúj! Robiť ochotnícke divadlo je pre nás prioritne vnímať, zvažovať, pýtať sa, znepokojovať sa, čeliť … a stretávať sa. Fyzicky sa stretávať a zdieľať,“ uzatvára vedúca súboru Beina Reifová.

Jozef Kollár

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.