Už túto sobotu, 15. júna, zažijeme v areáli Spoločenského domu Kunov 15. ročník obľúbeného senického letného festivalu Fest Fiesta. Svoje pomyselné 15. narodeniny oslávi podujatie skvelým programom, lokálnym gastrom a príjemnou atmosférou v tieni rozkvitnutých líp. Spísali sme pre vás 15. dôvodov, prečo si to ani tento rok nenechať ujsť.

 

  1. Organizátori festivalu opäť prinesú do Senice intepretov a interpretky, ktorí by sem asi len tak sami od seba neprišli. A tak si na malom kunovskom pódiu rozbalia svoje nástroje The Wilderness, Bene & Roland Kánik, Martin Geišberg, Berlin Manson a mnoho ďalších. Podrobne sme sa hudobnému programu Fest Fiesty venovali v tomto článku.

 

  1. A keď sme už pri tom pódiu, ktoré vlastne ani neexistuje. Kde inde ako na „najmenšom festivale na svete“ môžete zažiť svoje obľúbené hviezdy na dosah ruky. Neraz sa stane, že sa zamiešajú medzi tancujúci dav. O tú pravú intímnu atmosféru je tak postarané.

 

Fest Fiesta 2023: Féder Teáter, SKUBAND, Džez a Hrúza, Meowlau X VAL, Darkenss Positive, FVLCRVM, VBPS (Vydrapená bužírka punk system), DJ Ristretko, Diskusia pod lipou (Dušan Mikušovič), Kunov, 3. jún 2023. Foto: Martin Medňanský pre Fest Fiesta

 

  1. My sme zvedaví aj na vystúpenie žiakov a žiačok zo Základnej umeleckej školy Senica, ktorí celé podujatie otvoria. Údajne sa môžeme tešiť aj na teleso pozostávajúce zo šiestich akordeonistov. Tí veľkosť pódia preveria hneď v úvode.

 

  1. Fiesta však nie je len o hudbe. Prívlastok multikultúrny nemá len tak pre nič za nič. A tak si v areáli budete môcť pozrieť foto výstavu členov Fotoklubu ZOS (Záhorského osvetového strediska), divadelné predstavenie a novinkou bude aj interaktívna vizuálna art performance v podaní grafického dizajnéra Milana Mikulu a jeho dcéry Miloty Mikulovej.

 

  1. A programom ešte nekončíme. Ak vám je ľahostajná hudba, divadlo či vizuálne umenie, možno vás zláka predstava posadiť sa na deku pod košatú lipu a pri popíjaní čaju z Čajovne Pohoda sa započúvať do rozhovorov, ktoré bude na aktuálne témy viesť novinár Dušan Mikušovič so svojimi hosťami. Pozvanie prijali novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová a aktivista a Seničan Marek Mach z občianskeho združenia Mladí.
Fest Fiesta 2023: Féder Teáter, SKUBAND, Džez a Hrúza, Meowlau X VAL, Darkenss Positive, FVLCRVM, VBPS (Vydrapená bužírka punk system), DJ Ristretko, Diskusia pod lipou (Dušan Mikušovič), Kunov, 3. jún 2023. Foto: Martin Medňanský pre Fest Fiesta

 

  1. Okrem diskusného stagu vás bude celým programom sprevádzať stand-up komik Marián Psár zo Silných rečí. Málokto však vie, že Marián zvykne stávať nielen za mikrofónom, ale aj gramcami. Svojím setom tak ukončí celý festival ako DJ Mlady.

 

  1. Niet lepšieho dôvodu zájsť na fest ako fakt, že všetky vaše obľúbené gastro prevádzky nájdete na jendom mieste. Coolňa bistro, Remeselný pivovar Hellstork, kaviareň Čiary, aj Čajovňa Pohoda si tu rozložia svoje stánky.

 

  1. Ten, kto zažil festival Fest Fiesta vie, že je výrazne „kids-friendly“. Veď len zopár metrov od hlavného pódia sa nachádzajú hojdačky a šmýkľavka. Okrem ihriska sa organizátori snažia spríjemniť deťom deň aj programom. Tento rok na nich čaká bábkové divadlo Morgonrock s predstavením „Tri kocky droždia“. Celý deň bude pre nich k dispozícii aj stánok Záhorskej knižnice, ktorá sa i tento rok postará o aktivity pre najmenších. Mimochodom deti do 12 rokov vrátane majú podujatie úplne zadarmo.

 

  1. Okrem detí areál víta aj psy či iné štvornohé a viacnohé zvieratká, takže nikoho nemusíte nechať doma zavíjať.

 

  1. Aj tento rok sa budete môcť zapojiť do pingpongového turnaja o lákavé ceny. Už od pol piatej si pripravte rakety. Nezabudnite, že víťaž dostane neputovný víťazný pohár. Ostrieľaní pingpongáči už tušia, čo v ňom bude.

 

  1. Ak sa bojíte, že pre prípadné zlé počasie vám niečo ujde, práve Spoločenský dom je zárukou toho, že organizátori sú pripravení aj na „mokrý variant“ s minimálnym zásahom do programu. Okrem iného si vďaka nemu môžete užiť namiesto festivalových „toitoiok“ klasické splachovacie wécká s pitnou vodou.

 

  1. Číslo 15 v dátume je síce náhoda, ale tiež pripomenutím toho, že festival tento rok oslavuje svoje 15. narodeniny. Prvý ročník Seničania však zažili už v roku 2002. Po ôsmych ročníkoch, za ktoré vďačíme najmä Milene Cádrovej a Radovi Šalíkovi, si dal festival pauzu a znovuzrodil sa v roku 2017, tentokrát už pod taktovkou Ondreja Kopeckého a jeho priateľov. Na tohtoročnej Fieste sa tak bude aj spomínať, a to prostredníctvom fotiek a plagátov všetkých ročníkov.

 

Fest Fiesta 2023: Féder Teáter, SKUBAND, Džez a Hrúza, Meowlau X VAL, Darkenss Positive, FVLCRVM, VBPS (Vydrapená bužírka punk system), DJ Ristretko, Diskusia pod lipou (Dušan Mikušovič), Kunov, 3. jún 2023. Foto: Martin Medňanský pre Fest Fiesta

 

  1. Mimochodom festival bude tento rok oslavovať svoju 15tku aj špeciálnym Fest Fiesta stánkom, v ktorom si okrem pukancov budete môcť zakúpiť plagáty z minulých ročníkov a limitovaný merch vyrobený z banneru 2023. Výťažok z predaja pôjde na organizovanie ročníka 2025. Na tomto mieste nájdete aj platne, tričká či iný merch spriatelených kapiel a interpretov z aktuálneho ročníka.

 

  1. Práve pre fakt, že festival oslavuje dovŕšenie 15. roku a v skutočnom živote by si zaslúžil aspoň občaňák, sa organizátori rozhodli aj napriek zlej situácii v kultúre ani tento rok nenavýšiť vstupné. Opäť si tak v predpredaji môžete kúpiť celodenný lístok len za 12 € a na mieste za 15 €. Okrem toho seniori (62+) budú mať tento rok vstup len za 10 €.

 

  1. Ak vás nič z vyššie spomenutého nezdvhihlo zo stoličky, vedzte, že príjemnejšie miesto na stretnutie sa s kamošmi v sobotu len tak ľahko i tak nenájdete. A práve Fiesta býva skvelým miestom na stretávky s ľuďmi, ktorých možno vídate práve len na Fieste 😉

 

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival sa uskutoční aj za podpory mesta Senica, Hudobného fondu a Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA.


.