Mestské zastupiteľstvo v Malackaćh na júnovom rokovaní okrem iného schválilo správy z troch kontrol, návrhy všeobecne záväzných nariadení a návrh zmeny rozpočtu mesta.

Primátor Juraj Říha na úvod informoval, že mesto bolo úspešné s projektovým zámerom Regenerácia vnútrobloku Záhorácka, ktorý schválila Rada partnerstva Bratislavského samosprávneho kraja. Môžeme sa teda uchádzať o dotáciu 1,6 milióna €. Zámerom projektu je kompletná obnova zóny medzi ulicami Ferdiša Kostku – Cesta mládeže a Hviezdoslavova – Záhorácka. Pôjde o rekonštrukciu parkovacích miest, ciest, chodníkov a výstavbu nového detského ihriska. Informácie o projekte doplnil viceprimátor Milan Ondrovič v podcaste Malacky NAHLAS: pribudnú workoutové prvky či rozsiahla výsadba vzrastlej zelene, zmení sa nakladanie s dažďovou vodou, ktorá v súčasnosti odteká do kanalizácie a pravdepodobne sa doplnia aj ochladzovacie prvky ako rozprašovač vodnej pary, pitné fontánky alebo sprcha. Lokalita Záhoráckej ulice patrí medzi najohrozenejšie z hľadiska horúčav.

Personálne zmeny

Poslanci vzali na vedomie vzdanie sa členstva Gabriely Janikovej v dozornej rade Tekosu a schválili nového člena, poslanca Jozefa Mračnu.

Komisia pre kultúru navrhla odvolať svojho člena Dávida Maxiána z dôvodu dlhodobej absencie. Poslanci tento návrh schválili a za novú členku komisie odhlasovali Simonu Jančurovú.

Šport aréna

Primátor informoval, že mestská spoločnosť Šport aréna získala z Fondu na podporu športu dotáciu 1,1 milióna €. Financie pôjdu na dokončenie výstavby arény a na nákup vybavenia, napríklad rolby. Podľa aktuálneho harmonogramu by mala byť stavba dokončená v novembri 2024.

V súčasnosti sa pripravuje finálna betonáž ľadovej plochy, ktorá vyžaduje špeciálne technologické postupy a pripravuje sa aj pokládka dreveného roštu pod palubovku.

Ubytovacia časť je takmer hotová, čaká sa na inštaláciu sanity. Zvonka sa začínajú spevnených plôch okolo arény a na fasádu sa pripravuje inštalácia hliníkových lamiel.

Primátor sformuloval tri hlavné kroky na najbližšie obdobie: dokončenie výstavby, kolaudácia a personálne zabezpečenie. „Bol by som rád, ak by sme arénu otvorili pre verejnosť už v tomto roku,“ doplnil. Ako ďalej informoval, záujem o využívanie ľadovej plochy organizovanými skupinami je už teraz enormný. Zároveň ubezpečil, že aréna bude mať rezervovaný čas aj pre korčuľovanie verejnosti či výučbu korčuľovania pre školy.

Kosenie a mestská zeleň

Poslanec Marián Andil sa pýtal na kosenie a údržbu zelene s poukázaním na to, že v okrajových zónach mesta si všimol vysokú trávu. Konateľ spoločnosti Tekos Peter Bartošek informoval, že sa kosí postupne v celom meste podľa potreby. V júni sa skončila druhá tohtoročná kosba, pričom v rámci jedného roka sa kosí štyrikrát. Informáciu doplnila prednostka Mestského úradu Ľubica Čikošová: „Mesto navýšilo finančné prostriedky transferu na mzdy pracovníkom Tekosu a plánuje sa aj navýšenie počtu zamestnancov.“

M.House

Už po niekoľkýkrát boli na rokovaní MsZ prítomní budúci majitelia bytov v bytovom dome M.House, ktorý ešte nie je skolaudovaný. Argumentujú tým, že developerovi zaplatili za byty, avšak stále nebývajú, a žiadajú mesto o zásah. Komplikovanú situáciu okolo bytového domu rieši už niekoľko úradov, orgánov a inštitúcií. Budúcim majiteľom bytov mesto opakovane odporúča, aby sa primárne obrátili na developera, s ktorým majú uzatvorené zmluvy, pričom developer má garantovať splnenie podmienok.


.