V posledných týždňoch sa na verejnosť dostali zámery vybudovať strategický park v Sekuliach. V roku 2019 vyjadrilo nesúhlas podľa obce 739 obyvateľov, teraz je situácia iná. Dotknuté strany ubezpečujú, že obavy nie sú opodstatnené. Petičný výbor má ale iný názor.

Plocha Strategického parku v lokalite Mláky, Zdroj: Návrh Územného plánu obce Sekule

Pred piatimi rokmi podpísalo petíciu 1085 ľudí, v ktorej žiadali obecné zastupiteľstvo zachovať v územnom pláne oblasť Mláky ako rekreačnú oblasť. Uznaných bolo vyše 700 podpisov oprávnených občanov obce. „Pripravované koncepčné zmeny budú pre obec jednoznačným prínosom,“ povedal pre Záhorí.sk generálny riaditeľ spoločnosti CBRE Tomáš Hegeduš.

Starosta obce Sekule Adrián Krajčír sa vyjadril, že s dotknutými stranami intenzívne komunikovali od žiadosti na zmenu územného plánu v polovici decembra 2022. „Po tomto zverejnení výzvy sa na obec obrátil okrem občanov aj vlastník pozemkov v k.ú. obce v lokalite Mláky so zámerom vybudovania oddychovej zóny okolo Jazera Mláky a strategického parku.“

Objavila sa nová petícia

V čase písania článku na internete koluje ďalšia petícia, ktorá požaduje zachovanie lokality Mláky v nezmenenom stave. O vyjadrenie k téme sme požiadali aj petičný výbor.

„Je smutné, že kompetentní nerešpektujú jasnú vôľu občanov z roku 2019. Pod stále platnú petíciu sa podpísalo v oboch formách dohromady vyše 4000 ľudí,” poznamenal petičný výbor, podľa ktorého sa ako jediní pýtali občanov na názor. „Zaznamenali sme väčšinou negatívne reakcie občanov na výstavbu čohokoľvek v Mlákach.” 

Niektorí obyvatelia zmenili názor

„Projekt je na verejnosti nesprávne prezentovaný len ako logistický park,“ hovorí Tomáš Hegeduš za spoločnosti CBRE a Majetkový holding. Podľa jeho slov ide o kombináciu komerčného využitia, strategického parku s rekreačnými zónami a s dôrazom na zeleň. „Naším cieľom je podporovať ekonomicky zaujímavé aktivity a zároveň zachovať prírodný charakter prostredia.“ Cieľom je podľa spoločností aj rozvoj územia a podpora cestovného ruchu.

Minulý rok si obyvatelia mohli vypočuť zámer investora. „Po vysvetlení nového zámeru sa to stretlo s pozitívnym ohlasom najmä po tom, čo dostali verejný prísľub prinavrátenia veľkého jazera občanom na rekreáciu,“ hovorí pre Záhorí.sk starosta Adrián Krajčír. Sekulčania mali podľa neho záujem zachovať Horné jazierka s lesom a prírodu v okolí jazera Mláky. „Mali obavy z nárastu dopravy vedúcej cez obec a nárastu migrantov a lacnej pracovnej sily v strategickom parku.“

Výhrady občanov evidovali aj spoločnosti. Podľa slov Tomáša Hegeduša upravovali projekt tak, aby bol čo najprínosnejší pre obec. „Významnou súčasťou projektu je verejne prístupná časť, ktorá bude prínosom pre všetkých.“ Zároveň vyzdvihuje transparentnosť a realizáciu projektu v niekoľkých fázach počas najbližších rokov. „Reagujeme aj na pripomienky od aktivistov.“

„My nie sme nejakí eko-aktivisti. Všetci sme občania žijúci v Sekuliach z rôznych povolaní,” povedal pre Záhorí.sk petičný výbor.

zdroj: obec Sekule

Zmeny v projekte

„Je navrhnuté úplné vypustenie možnosti výstavby v lokalite Jazierok a bola nahradená zeleňou a brehovými porastami,“ hovorí obec. Veľké jazero Mláky by sa podľa Krajčíra malo vrátiť rekreácii. Súčasťou by mali byť oddychové a športové zóny vrátane sociálneho zázemia s toaletami a sprchami, či kontajnerovými stojiskami.

„Ak obec považuje za adekvátne výrub severného ochranného lesa o rozlohe viac než 100 000 metrov štvorcových, čo je viac než štvrtina lesov v celom katastri, ide sama proti sebe. Za pravdu dáva najdôležitejší obecný dokument Program rozvoja obce, schválený za súčasného starostu, kde sa konštatuje obrovský význam územia v oblasti ochrany pred vetrami, živočíchov, či spodných vôd,” dodal petičný výbor.

Podľa oboch dotknutých strán je zatiaľ predčasné hovoriť o konkrétnej firme v strategickom parku. „Sme na samom začiatku,“ hovorí Hegeduš. „Zatiaľ poznáme regulatívy územia. Štúdia v súčasnej dobe nie je vypracovaná,“ dodáva obec, podľa ktorej budú dostupné štúdie realizovateľnosti až v ďalšej etape povoľovacieho konania.

„Ako príklad koncepčných zmien územného plánu pre zabezpečenie ochrany biotopov boli zadefinované nové funkčné využitia a základné regulácie územia, ktoré v pôvodnom územnom pláne chýbali,“ vyjadrili sa spoločnosti CBRE a Majetkový holding. Tie definovali podmienky na to, aby na tomto území mohli vzniknúť len ekologicky certifikované stavby.

Zároveň sa ruší povolená výstavba rodinných domov. „V návrhu voči platnému územnému plánu sa snažíme minimalizovať povolenú výstavbu v bezprostrednej blízkosti jazera,“ upresňuje obec.

„Súhlasíme s vypustením výstavby súkromnej rezidenčnej zóny, no každopádne plán rekreačného areálu je doslova zastierací manéver na zalepenie očí, pri čom nemáme žiadne záruky, že sa opäť nestratí záhadne investor, tak ako sa to stalo už niekoľkokrát,” hovorí petičný výbor.

Adrián Krajčír ubezpečuje, že jazerá zostanú nedotknuté. „Prípustné by bolo maximálne budovanie ekologických stavieb ako náučných chodníčkov, aj to za prísnej regulácie a podmienok orgánov ochrany prírody.“

Obavy nie sú opodstatnené

„Obavy, ktoré zaznievajú, sú bezpredmetné. Moderné trendy vo svete jasne ukazujú, že obdobné projekty zlepšili kvalitu života obyvateľov obce,“ ubezpečuje Tomáš Hegeduš, ktorý podotýka, že poloha lokality pred obcou znamená napojenie na diaľnicu bez potreby vstupu nákladných vozidiel do obce.

Podľa petičného výboru je ale situácia iná: „Celá obsluha a výstavba parku je navrhovaná na prejazdy obcami, čo je absolútne neprijateľný hazard so životmi bežných ľudí, keďže neexistuje zverejnené povolenie s výjazdom na diaľnicu v Sekuliach.”

Obec Sekule sa pre Záhorí.sk vyjadrila, že cieľom je opätovná možnosť využívania veľkého jazera na rekreáciu či doplnenie výsadby a zastabilizovanie ochrany najvzácnejších rastlín a biotopov. „Na pozemku sa nachádza pôvodný rastlinný druh, ktorý paradoxne potrebuje pohyb, aby zabránil rastu vyšších rastlín, ktoré by ho zatienili,“ dodáva Hegeduš.  

Spoločnosti navyše uvažujú o náučných chodníkoch. „Prispeli by k ochrane tejto rastliny a zároveň informovali verejnosť o jej význame.“ Starosta obce poznamenal, že: „V skutočnosti má tento projekt šancu byť významný pre celý región a je unikátnym skĺbením viacerých vzájomne prepojených funkcií.“  

Okrem strategického územia s komerčným využitím podľa Krajčíra projekt počíta aj so zachovaním najvýznamnejšej časti územia v nedotknutom prírodnom ráze. „S lepšou infraštruktúrou a novými službami sa celková kvalita života v obci zlepší.“ Obec plánuje investície do zelene aj rekreačných oblastí, či predĺženie cyklotrasy Eurovelo 13, poznamenal starosta.

Petičný výbor pre Záhorí.sk povedal, že rekreácia je pre dané územie schválená. „Jediná snaha sú zmeny zvyšku územia pre výstavbu logistického parku.”

„Pribudnú rôzne príležitosti pre obyvateľov, či už pracovné, podnikateľské, alebo v rámci trávenia voľného času v rekreačnej zóne,“ dodáva Tomáš Hegeduš za spoločnosti CBRE a Majetkový holding.

„Rámcovo nesúhlasíme s výstavbou prírode obmedzujúcich stavieb. Dôležité je pripomenúť, že aj priestory navrhovaného parku sú stále Mláky,” dodal petičný výbor.


.