Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na svojom stredajšom (4.9.) zasadnutí schválili spolufinancovanie viacerých cezhraničných projektov do roku 2027. Rokovali tiež o projektoch v cyklodoprave. TASR o to informovali z TTSK.

foto TTSK

V prípade cezhraničných projektov ide napríklad o zriadenie oddychovej zóny v rámci programu Interreg Slovensko – Česko. Spolupracovať budú Sereď spolu s obcou Kletnice. Kraj sa v rámci tohto programu zúčastní aj na spolufinancovaní projektu Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci. “Z rovnakého programu bude spolufinancovaný projekt v Záhorskej knižnici v Senici, ktorá pripravila besedy s autormi z Česka a zo Slovenska, ale aj webovú stránku venovanú autorom z regiónu Senica a Hodonín,” zhrnuli z TTSK.

Krajskí poslanci schválili dohodu v rámci programu Interreg Slovensko – Rakúsko na roky 2021 až 2027. V Záhorskom múzeu v Skalici zrekonštruujú prízemie a podkrovie, v ktorých vznikne expozícia o rode Pálffyovcov. Medzi pilotné aktivity projektu patrí aj revitalizácia historických miest vo Wilfersdorfe, v Skalici, Plaveckom Podhradí, Malackách a v Lanzenkirchene a propagácia týchto miest ako Európskej kultúrnej cesty.

“Okrem toho sme dnes prerokovali dva projektové zámery v oblasti cyklistickej infraštruktúry, ktoré predložíme na Radu partnerstva. Konkrétne ide o úsek cyklotrasy medzi Klčovanmi a Smolenicami a tiež o výstavbu úseku Vážskej cyklomagistrály medzi mostom v Siladiciach a Šulekovom, čo dokopy tvorí 19 kilometrov cyklotrás,” spresnil predseda TTSK Jozef Viskupič.

Kraj tvrdí, že chce vytvoriť vhodné podmienky pre bezpečný pohyb cyklistov a prispieť k existujúcej sieti cyklotrás s rekreačnou funkciou, ako aj podpore alternatívnej možnosti prepravy k motorovej doprave.

TTSK zároveň plánuje spolufinancovanie modernizácie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v nemocnici v Skalici v sume 250 000 eur.


.