Vojaci aktuálne pomáhajú s ukladaním vriec s pieskom k hrádzi rieky Morava v obci Vysoká pri Morave (okres Malacky). Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti priblížilo, že v tejto lokalite je nasadených 25 vojakov.

Vysoká pri Morave, Foto: HaZZ

“Vojaci napĺňajú vrecia s pieskom a ukladajú ich k hrádzi, kde bol problém v roku 2013,” uviedol pre TASR veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru vo Vysokej pri Morave Karol Dvoran.

Desiatky vojakov naďalej pomáhajú aj pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava neďaleko obce Kopčany v okrese Skalica. Riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Senici Peter Šefčík pre TASR povedal, že vrecia s pieskom sú uložené zatiaľ na dĺžke jedného kilometra. Plán je dosiahnuť štyri kilometre. “Zatiaľ robíme jeden rad vriec, prípadné navyšovanie sa zváži podľa aktuálnej situácie,” podotkol.

Vysoká pri Morave, Foto: Marcel Jurkovič

Prezídium HaZZ na sociálnej sieti informovalo, že zatiaľ bolo v súvislosti so situáciou na povodí rieky Morava vyvezených 150 ton piesku od Slovenského vodohospodárskeho podniku. Prijatých bolo 20.000 vriec. Pri obci Malé Leváre v okrese Malacky bola podľa HaZZ postavená mobilná protipovodňová U-bariéra.


.