Závodské osúšky majú pravdepodobne tradíciu ešte z 19. storočia.

Tradičná príprava Závodských osúškov, Zdroj: Dom 1890

V roku 2021 to bol Skalický trdelník, v roku 2023 Skalická mestská reč a teraz je Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska bohatší o ďalšiu pozoruhodnosť zo Záhoria. V týchto dňoch naň pripísali Závodské osúšky.

O zaradenie požiadali občianske združenie FS Závodzan a Dom 1890. Práve druhé zmienené prezentovalo koláčiky z kysnutého cesta aj na fotografiách, ktoré vidíte v článku. Podľa predkladateľov sú Závodské osúšky v skladbe svadobných koláčikov na Záhorí pozoruhodný prvok, v ktorom sa spája dlhoročná znalosť pečenia z kysnutého cesta s novým spôsobom tvarovania kysnutých koláčikov pomocou formičiek na vykrajovanie a formovania vrstvením a zlepovaním. Výsledok je chutný na pohľad aj pre chuťové poháriky.

Závodské osúšky, Foto: Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

Typické sú tým, že majú vždy rovnaký tvar – dole sú okrúhle, na vrchu je cesto v tvare kvetiny. V “korunke” je otvor, cez ktorý vidno plnku – tvarohovú s hrozienkami, lekvárovú alebo škoricovú. Tradične sa používa slivkový džem. OZ Dom 1890 predpokladá, že tradícia pečenia osúškov vznikla podobne ako v prípade skalickej svadobnej torty na základe inšpirácie z Viedne.

Ako prišli osúšky k názvu? Nederivovali ho z uterákov. Názov pochádza zo zdrobneniny slova osúch. Jeden koláčik sa nazýva typicky záhorácky osúšek. “Napriek takmer storočnej existencii osúškov sa nikdy nerozšírilo ich pečenie mimo obce Závod do ďalších, čo i len bezprostredne susediacich obcí,” dopĺňa Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru.

Prelistujte si: Knihy o obci Závod

V reprezentatívnom zozname typicky uvádza tradície, ktoré nevymreli. Tak je to aj v prípade Závodských osúškov. O zachovanie tradície sa v obci starajú viaceré ženy.

“Prvú a najväčšiu skupinu tvoria ženy v domácnosti, ktoré pečú osúšky len pre potreby vlastnej rodiny. Druhú skupinu tvorí niekoľko neškolených pekárok, ktoré osúšky pečú vo väčších množstvách na objednávku, najmä v prípade svadieb. Napokon ich do sortimentu svojich výrobkov zaradila aj lokálna pekáreň, v ktorej pracujú miestne ženy. Všetky tri skupiny žien pečú osúšky na základe osobných znalostí a skúseností, aj za použitia písaných receptov,” dopĺňa centrum.


.