Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici otvorí v piatok 4. októbra o 17.00 hod. novú výstavu slovenskej umelkyne Eriky Szőke s názvom Magia Naturalis. Výstava sa zameriava na fotografiu a rôzne fotografické postupy a techniky.

Magia naturalis Eriky Szőke je antológiou jedinečných prístupov ku fotografii a videu, ktorá kombinuje známe fotografické techniky ako napr. Kirlianovu fotografiu, ktorá vzniká pomocou vysokého napätia s autorskými experimentmi, antotípie vytvára pomocou svetlocitlivej kurkumy alebo pri autorskej tlači využíva pôdu, spóry húb a spirulinu (sinice). Zaužívané fotografické postupy zbavuje toxických substancií a život ohrozujúcich látok a pre pohyb a zmenu vo svojich videách často používa prirodzené vlastnosti materiálov a inšpiratívne schopnosti jednobunkových organizmov.

Udržateľnosť sveta, ktorý poznáme je aj v podobe jej miznúcich obrazov povýšená na najdôležitejší záujem jej aktuálnej umeleckej tvorby a pripomína nám, že všetci môžeme porozumieť aspoň na inštinktívnej úrovni znameniam, ktoré sú vtlačené do prítomného života.

Prečítajte si taktiež

Macek opäť témou konferencie v Malackách

Erika Szőke (1977, Šurany)

Je slovenská fotografka maďarskej národnosti. Študovala v ateliéri Karola Barona na Katedre výtvarnej tvorby a výchovy na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V jej dielach rezonujú otázky vzťahu človeka, prírody a environmentu prejavujúce sa na ekologických prístupoch a postupoch tvorby, v ktorej prepája vizuálne umenie s vedeckými objavmi a vynálezmi. Prostredníctvom svojich diel zachytáva rôzne stopy, odtlačky a „fosílie“ minulosti, a tiež pripomienky osobnej, rodinnej i historickej pamäti. Vykresľuje nimi akúsi poetiku prchavosti, so snahou uchopiť vnímaný moment i reflexiu samotnej pominuteľnosti.

Erika Szőke sa sústreďuje práve na tento rozporuplný vzťah medzi pôvodným uvidením sveta a jeho stopou v podobe fotografie, medzi vzhľadom analógového a digitálneho obrazu a vtlačením tejto stopy do často protirečivého materiálu. Neúnavne experimentuje s technologickými možnosťami fotografovania, často volí prístup a teda aj aparát podľa výsledku, aký chce docieliť a často pracuje aj takpovediac proti jeho vôli, aby dosiahla napríklad zmenu atmosféry alebo inú asociačnú kvalitu.

Žije a tvorí vo Veľkom Kýre. Pravidelne vystavuje na Slovensku i v zahraničí.

Klaudia Kosziba


.