Hádzanári HC Záhoráci uspeli v osemfinálovom stretnutí Slovenského pohára proti tímu HK AGRO Topoľčany a po víťazstve 22:19 postúpili do štvrťfinále.

Jakub Krajčír, foto Lucia Obžerová

HC Záhoráci – HK AGRO Topoľčany 22:19 (11:11)

Zostava a góly HC Záhoráci: Velebný, Samardžija, J. Rybár – Dijamantović 2, Ristić, Valachovič, Vasović, Jánoš 3, Tóth 2, Žunić, Kovács 4, Konečný 3, Spasić 5, M. Stachovič 2, Prevaj, Krajčír 1, tréner Ćirić, vedúci mužstva B. Grich, M. Rybár ml., M. Rybár st.

Najviac gólov HK AGRO Topoľčany: Montecino Berrios 4, Gugolj 4/2, Vanek 3.

Úvod zápasu poznamenali nepresnosti a nepremenené šance na oboch stranách a tak góly na ukazovateli skóre naskakovali iba pomaly. V 6. minúte po presnom zásahu Vaneka viedli hostia 2:1, ale tento stav netrval dlho. Pri svojom premiérovom štarte za mužov sa totiž v 7. minúte dokázal presadiť ešte len 16-ročný Matúš Stachovič a vyrovnal na 2:2. Aj v ďalšom priebehu dominovali predovšetkým defenzívy, tá Záhorácka aj vďaka výraznej podpore výborne chytajúceho Mira Velebného. Až do konca polčasu sa tak odohrávala vyrovnaná bitka, keď ani jeden z tímov neodskočil svojmu súperovi na viac ako jeden gól. Preto ani neprekvapila polčasová remíza 11:11.

Do druhej časti vstúpili lepšie domáci hráči, keď sa po góloch Dijamantoviča a Kovácsa ujali vedenia 13:11. V 42. minúte dokonca odskočili na rozdiel troch gólov, ale pred záverečnou štvrťhodinou to bolo opäť už iba o gól v prospech Záhorákov 16:15. Práve v týchto momentoch prišli kľúčové okamihy stretnutia. Obrana domácich na čele s brankárom Velebným nedovolila súperovi viac ako 10 minút skórovať, naopak Kovács, Spasić, Dijamantovič a Jánoš postupne navýšili náskok Záhorákov v stupavskej hale až na 20:15.Aj keď sa Topoľčany ešte snažili duel zdramatizovať, pozorná defenzíva domácich im už nedovolila sa priblížiť na viac ako tri góly. Po víťazstve 22:19 sa tak môžu Záhoráci tešiť na štvrťfinálový žreb Slovenského pohára.

Muži HC Záhoráci sa najbližšie už cez víkend opäť predstavia na domácej palubovke v Stupave, keď v sobotu 12. októbra privítajú v 7. kole Niké Handball extraligy od 19.00 h súpera z neďalekej Modry.

Hlasy po zápase

Bojan Ćirić, tréner HC Záhoráci: „Dnes dostali šancu hráči, ktorí v ligových zápasoch nemajú toľko príležitostí, a som nesmierne rád, že dokázali, že sa na nich môžeme spoľahnúť. Valachovič, Ristić a Samardžija, ktorí odohrali prvých šesť zápasov, si tentokrát oddýchli. Napriek tomu sme do zápasu vstupovali s jasným cieľom zvíťaziť a postúpiť ďalej. Tento cieľ si určite udržíme aj v nasledujúcom pohárovom stretnutí.“

Matúš Stachovič, foto Lucia Obžerová

Matúš Stachovič po premiérovom zápase za mužov HC Záhoráci: „Pred začiatkom zápasu som cítil veľký rešpekt, no hneď po úvodnom hvizde zo mňa nervozita opadla. Tím ma prijal veľmi dobre a v ich spoločnosti sa cítim skvele. Bolo pre mňa prekvapením, že som začal v základnej zostave, no snažil som sa s touto výzvou popasovať a verím, že som to zvládol.“

 


.