Titul slovenského Koňa roka 2012 získal reprezentant stajne EMOP z Moravského Svätého Jána Atack, ktorý dostal 85.5% hlasov.

Zverenec Zuzany Kubovičovej odbehol sedem dostihov – v Cene trojročných žrebcov skončil tretí, vo Velké jarní tesne štvrtý, po problémoch pred štartom vyhral Starohájske kritérium, v Českom Derby dobehol piaty a v Slovenskom Derby druhý, a nakoniec vyhral český aj slovenský St. Leger.

Atack okrem Koňa roka získal aj tituly pre najlepšieho trojročného žrebca (96.5%) a pre najlepšieho vytrvalca, pričom v kategórii vytrvalcov prišlo ku kurióznej situácii – Atack porazil víťaza Veľkej májovej a Veľkej ceny Slovenska, najlepšieho staršieho žrebca (49.4%) Mariydiho, pomerom hlasov 74:21.2%, ale v súboji o Koňa roka bolo medzi nimi skóre 85.5:3.6%.

Najlepším šprintérom a tiež najlepšou staršou kobylou bola zvolená víťazka Prípravnej ceny a Ceny MPSR Alfkona (84.7, resp. 68.2%), najlepším míliarom víťaz Jarnej míle a Ceny Scottish Rifla Innovator (57.7%), najlepšou trojročnou kobylou sa stala víťazka Jarnej ceny kobýl Bay Vatoria (48.2%), kategórie dvojročných koní ovládli víťazka Ceny zimnej kráľovnej Invisible Bid (91.8%) a víťaz Karpatskej ceny Legionar (96.5%), a najlepším koňom slovenského chovu bol zvolený odchovanec PD Senica Briton Track.

Titul prekážkového Koňa roka by si najviac zaslúžil Proud Boris, ktorý sa víťazstvom v Gr.1 Gran Corsa Siepi di Merano postaral o najväčší slovenský prekážkový úspech, behal však len v Taliansku, takže podľa zastaralých pravidiel ankety, pochádzajúcich ešte z dôb, keď sa do zahraničia nejazdilo, kandidovať nemohol a titul získala víťazka štyroch malých dostihov, veteránka Clodine.
Tituly „Jazdec roka” a „Tréner roka” získali šampióni sezóny 2012 Róbert Šara a Zuzana Kubovičová (Senica), ktorí získali 65, respektíve 88% hlasov.

Zdroj: Turf.sk


.

BM: Ustekana sobota