Už len pár dní nám ostáva na vianočné nákupy. Pri vianočnom nakupovaní, keď je veľký zhon, môžeme však prísť nielen o peniaze, ale aj o platobné karty.

Aby sme si sviatky nepokazili, musíme si dávať väčší pozor na svoje veci. Viac ľudí je na uliciach, v obchodoch, v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. Ľudia sú nepozorní, sústredia sa na nakupovanie alebo sa snažia pri popíjaní vareného vína na vianočných trhoch nasávať vianočnú náladu. Toto obdobie je rajom pre zlodejov. Praktiky zlodejov sú rôzne. V dave ľudí pozorujú kto a ako platí, koľko má peňazí, kam si dá po zaplatení peňaženku. Potom už len čakajú na vhodnú príležitosť. Môžu do Vás postrčiť, či sa Vás na niečo popýtať a tak rozptýliť vašu pozornosť.

Preto polícia vyzýva k zvýšenej opatrnosti, aby sa predišlo nepríjemným situáciám:

  • pri nákupnom ošiali si strážte v každom prípade kabelku, nedávajte si ju do nákupného vozíka, držte si ju blízko pri tele,
  • peňaženku alebo doklady si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vytiahnuť (v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky),
  • tašky a ruksaky, v ktorých máte peniaze alebo doklady nenoste na chrbte,
  • peňaženku, mobil, doklady si nenechávajte v odevoch, ktoré si prevesíte cez nákupný vozík,
  • pokiaľ je to možné, nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť a využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku,
  • peniaze a doklady noste oddelene,
  • v žiadnom prípade si nezapisujte PIN od platobnej karty do peňaženky, alebo mobilu.

Najväčší počet krádeží na osobe, či krádeží z osobných motorových vozidiel, je v blízkosti nákupných centier a na vianočných trhov. Zlodeji sa zameriavajú aj na zaparkované autá, v ktorých si nechávame svoje vianočné nákupy. V žiadnom prípade preto z auta nerobte výklad pre zlodeja, aj keď auto opustíte len na pár minút.

Zuzana Mišovičová


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Lakovanie a Pieskovanie