Zlá hygiena zamestnancov, nevhodná manipulácia s jedlom a suroviny po dobe spotreby. Na Záhorí dostalo v januári pokutu 14 reštaurácií.
V prípade kontrolovaných zariadení spoločného stravovania v okrese Malacky sa zistili hygienické nedostatky v 3 zariadeniach spoločného stravovania (2 zriadenia sa nachádzajú v Stupave a 1 v Malackách).
V okresoch Senica a Skalica boli hygienické nedostatky zistené v 11 zariadeniach spoločného stravovania v nasledovných mestách a obciach: Kúty (2 zariadenia), Skalica (4 zariadenia), Holíč (2 zariadenia), Prievaly (1 zariadenie), Jablonica (1 zariadenie) a Sekule (1 zariadenie). Niektoré pokuty sa vyšplhajú až na 330 eur.
Presolené a tučné obedové menu
Nielen zlé hygienické podmienky, ale aj presolené jedlá s vysokou energetickou hodnotou a s veľkým obsahom tukov a bielkovín. „V obedovom menu bol zistený vysoký obsah soli. Dosahoval priemernú hodnotu 8,7 gramu. Keď to porovnáme s celkovým príjmom odporúčaným Svetovou zdravotníckou organizáciou, čo je päť gramov na deň, tak príjem z obedového menu presahoval odporúčaný príjem soli na dva dni,“ povedala na tlačovej konferencii zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková.
Najhoršie dopadol Trnavský a Bratislavský kraj
Najviac zariadení spoločného stravovania so zistenými nedostatkami vzhľadom k celkovo skontrolovaným zariadeniam bolo v Trnavskom kraji (v 63 % prevádzok najmä v Galante a Trnave) a v Bratislavskom kraji (v 50 % prevádzok najmä v Bratislave).
Najčastejšie zisťované nedostatky pri mimoriadnej kontrole:
• dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami / pokrmami
• nevhodná manipulácia so surovinami / polotovarmi / potravinami / pokrmami
• nedodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca
• nevhodné skladovanie surovín, polotovarov a hotových pokrmov
• používanie surovín / polotovarov / potravín / pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti
• chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov
• hygienická úroveň podávania pokrmov v zariadeniach
• nedodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov
• nedostatky v prevádzkovej hygiene
Kontrolu na Záhorí vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Záhorí.sk o kontrole hygienikov informovala Lenka Skalická hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.