Čoskoro prídu najkrajšie sviatky v roku –  Vianoce. Šašo FIFO a  Vierka Šusteková sa rozhodli opäť niekomu pomôcť a radi by poprosili o pomoc i všetkých dobrých ľudí. Pridajme sa k nim a spojme sa všetci pre dobrú vec a hlavne krajšie vianoce.

Na Facebook stránke Šaša FIFA a jeho priateľov bude vytvorený album z vecí, ktoré budú ponúknuté na predaj. (hand-made výrobky, kreatívne výrobky alebo maľované obrazy)

Tieto skvelé veci si budete môcť kúpiť i na Vianočnom koncerte Vierky Šustekovej 17.12.2016 o 21,00 v Illy Coffee Senica (Eurodom na 1. poschodí) a po predstavení Šašo Fifo a Vierka moreplavcami (vianočná dedinka v Senici 21.12.2016 o 16,00 Nám. Oslobodenia).  Výťažok z predaja poputuje na konto chlapca, ktorého Vám teraz predstavíme.

Malavké pohľady Knihy.Zahori
 

Maťko Kaňa sa narodil predčasne a to v 32. týždni. Vážil 2400g a meral 48cm, čo nezodpovedá 32. týždňu, ale minimálne 34. týždňu. Po pôrode ho ako ostatné deti narodené v tomto týždni umyli, obliekli a ukázali ho čerstvej mamičke Martine K. Všetko sa zdalo byť v poriadku a nič nenasvedčovalo tomu, že by bol Maťko chorý. Avšak v 32. týždni deti nemajú ešte dostatočne vyvinuté pľúca a tým, že plakal, pľúca nepracovali správne a začali sa zlepovať. To znamená, že kyslík išiel z tela von, ale nie dnu. Plač ho začal veľmi vysiľovať, až prestal úplne dýchať. Následne ho museli oživiť.  Asi po hodine prišla mamičke primárka povedať, že volali transport, kde bol špeciálne upravený inkubátor. Maťka museli previezť na kliniku do Trnavy,  aby mu mohli pichnúť injekciu na vyvinutie  pľúc. Nakoľko  pľúca boli skutočne  ,,nezrelé´´, museli ho napojiť na umelú ventiláciu na niekoľko dní, pokiaľ nezačal sám dýchať. Všetko sa akosi ustálilo. Aj napriek týmto ťažkostiam sa po 28 dňoch dostal domov z nemocnice. ,,Je to bojovník, čo dokazuje aj teraz.” dodala starostlivá mamička Maťka.

Bohužiaľ nastala chyba, ktorá je žiaľ bežná. Väčšinou lekári pošlú rodičov s dieťatkom domov a povedia im, aby cvičili Vojtovu metódu a čas vraj všetko ukáže.  Lenže tieto deti nemajú dostatok času. Aby sa mohlo všetko čo najlepšie vyvíjať,  je potrebné stihnúť veľa vecí už do jedného roku života dieťaťa. Rozmanitosť cvičení a liečebných metód je naozaj veľa,  no v tomto prípade nestačí len cvičiť. ,,Dozvedám sa postupom času mnoho nových informácií, žiaľ na niektoré veci je už podľa lekárov neskoro. Ja tomu však neverím. Podľa lekárov by Maťko mal jesť iba mixovanú stravu, žiadny rožok, mäso a pod. Maťko však papá úplne všetko. Trvá mu to samozrejme dlhšie ako zdravému dieťatku. To, že sa Maťkovi darí, je najmä  vďaka ľudom, ktorí nám pomáhajú. Za všetko sa platí a sú to nemalé peniaze. No napriek tomu bojujeme. Našli sme lekára (očný fyzioterapeut) v Čechách, ktorí nám oznámil, že ideme neskoro, nakoľko Maťko už má určitý zlozvyk. Dal nám obrovskú nádej slovami, že ak budeme správne pracovať, dá sa naozaj všetko. Dnes Maťko vidí, ale má spomalené reakcie.´´ povedala Martina.

Maťkova diagnóza je detská mozgová obrna (DMO) spastická kvadruparéza. Neustále sú nútení navštevovať rôzne liečenia, terapie, cvičenia, aby mohli napredovať. Samozrejme zdravotná poisťovňa ani štát na liečbu Maťka neprispieva.  Doteraz absolvovali množstvo terapií:   Hipoterapiu v Bratislave 30 min 15 €, Ergoterapia 1 hod. 30 €, Canisterapia 1 hod. cvičenia v Trenčíne 35 €, TheraSuit terapia 2 týždne 600 €, liečba v Maďarsku v Šoproni 1 týždeň 500 €, Bobath terapia v Šamoríne 1 týždeň 500 €, očná terapia v Ostrave 1000 CZK na 1 hod., Feldenkraisova terapia 1 hod. cvičenia 35 €, hyperbarická komora 540 € na  10 vstupov na hodinu a Spider hodina 55 € v Piešťanoch,  cvičenie v Piešťanoch v ADELI Medical Center v obleku, čo Maťkovi najviac pomáha 3076 € na 2  týždne.

„V Piešťanoch nám oznámili, že Maťko má šancu chodiť. Problém je však v tom, že vyvíja veľmi veľkú snahu a vtedy práve nastáva pnutie. Týmto pnutím sa začne zvyšovať svalové napätie, najviac v hornej časti. Koordinácia tela je naozaj pre neho veľmi ťažká.  Pre Maťka by bolo však najúčinnejšie liečenie a plávanie s delfínmi v Egypte u MUDr. Evy Augustínovej, ktorá je egyptská lekárka slovenského pôvodu. Dr. Augustínová deťom opicháva svaly, ktoré majú veľmi napnuté a každému individuálne pripraví súbor cvikov. Delfíny sú známe, že dokážu človeka preskenovať a vlny, ktoré vysielajú pomáhajú pri liečbe. Cieľom je aby sa Maťko uvoľnil, znížil svalový tonus v trupe a hlavne v rukách, čo mu najviac bráni nie len pri pohybe, ale aj v mentálnom vývoji.  Toto liečenie stojí približne 2000 € 2 týždne, 2200 € 3 týždne, 2400 € na 4 týždne. Plávanie s delfínmi stojí 150 € na 20 min. a to všetko bez cestovných nákladov.

Preto by sme i Vás z úprimného srdca poprosili o pomoc Maťkovi. Vierka i Fifo sa rozhodli prispieť na liečenie v Egypte a vyzvať na pomoc i ostatných.

Fifo a Vierka: „ Podarí sa nám to, veríme tomu. A veríme aj v dobré srdcia našich priateľov. Spojíme sa a spoločne dokážeme i malou sumičkou pomôcť Maťkovi žiť lepší a zdravší život“.

Prispieť môžete i vy a to na číslo účtu IBAN SK64 5600 0000 0092 4163 3002, var. symbol: Fifozbierka – aby sme vedeli spočítať, koľko sa nám spoločne podarilo vyzbierať.

Alebo kúpou hand-made výrobkov, obrazov, či rôznych krásnych ručne vyrobených vecičiek. Zbierka bude prebiehať na Facebook stránke Šašo FIFO a jeho priatelia, kde sa všetko včas dozviete.


.

BM: Kralici