Vpustite jar do vášho príbytku a nechajte si to doma rozkvitnúť. Rastliny, kvety a iné živé dekorácie vám lásku vrátia naspäť. Vedeli ste, že aktuálnym trendom podlieha aj svet rastlín? Festivalová sezóna je ešte ďaleko, no Festival Záhrad je bližšie, než si myslíte.

 

Levitujúce rastliny

Predstavte si rastlinu, ktorej korene sa obalia špeciálnou ílovitou zeminou. Tá sa vytvaruje do guľata, na to príde ešte vrstva machu a všetko sa zviaže povrázkom, za ktorý sa rastlina zavesí napríklad aj na strop. Výsledkom je milá živá dekorácia, ktorá vydrží podobne dlho ako klasické črepníkové rastliny. Volá sa to kokedama, pochádza z bonsajov a v doslovnom preklade znamená machovú gulu. Existujú dva druhy rastliniek – levitujúce kokedamy, ktoré sa vešajú do priestoru a kokedamy, ktoré sa umiestňujú na ozdobný tanierik či misku.

 

Zdroj: www.florashop.sk

 

Levanduľové vence

Zbožňujete vôňu levandule? Rozvonia vám celý domov! Výrobu levanduľových vencov zvládnete dokonca i sami a nemusíte byť žiadni skúsení floristi. Stačí si pripraviť levanduľu, roztomilé listy hookiari, konopný špagát, saténovú stuhu a slamený veniec. Levanduľu a listy pripevníte o veniec v takom množstve, ako sa vám to páči. Pridáte stuhu totožnej farby ako je podklad venca a konopný špagát, ktorý slúži aj na zavesenie venca. Farby tak pekne ladia a vytvárajú jemnú harmóniu. Jednoduché a krásne.

 

Zdroj: www.florashop.sk

 

Plantizia

Plantizia je koncept, ktorý spája našu lásku k rastlinám, krásnej prírode a ekológii. Cieľom je do každej domácnosti či kancelárie priniesť zeleň. Je to spojenie anglického slova plant (rastlina) a pôvodom talianskeho slova letizia s významom radosť, šťastie. To sú presne emócie, ktoré človek cíti, keď má okolo seba zelené prostredie. Zaujímavými produktami sú riasogule či terária. Úplne nenáročné riasogule sú vhodné aj pre ľudí, ktorí nemajú čas sa o bežné rastlinky starať. Stačí im raz za dva týždne vymeniť vodu a trochu sa s nimi v dlaniach pomaznať, aby si udržiavali pekný guľový tvar. Jedinečné ručne vyrábané vitrážové teráriá, macramé závesné systémy na kvetináče, kaktusy a menej tradičné izbové rastliny vám tiež nádherne spríjemnia váš domov.

 

Zdroj: Plantizia

 

 

Bonsaje

Tieto krásne ministromčeky môžete pestovať vnútri aj vonku a z toho dôvodu sa delia na interiérové, exteriérové a čiastočne exteriérové.  Najkrajšie výsledky sa dajú dosiahnuť so stromčekmi pestovanými vonku, napríklad aj na balkóne. Vybrať si môžete listnatý alebo ihličnatý stromček a tiež z rôznych veľkostí. Už dávno neplatí, že bonsaj musí byť len malý stromček, a  tak spríjemní aj vašu veľkú záhradu. Ak pestujete bonsaj, viete si ho dokonca aj tvarovať alebo ho kúpite ronvo už „hotový“ venujete niekomu ako darček. V tom prípade ho stačí raz za týždeň poliať a obdarovaný sa teší z jeho krásnej a nenáročnej prítomnosti.

 

Zdroj: Danubius Bonsai Club

 

 

Festival Záhrad

Originálna záhrada plná farieb a vôní rozkvitne 14. a 15. apríla v nákupno-zábavnom centre Bory Mall. Jar je už v plnom prúde a návštevníci si tak môžu prísť obzrieť najnovšie záhradné trendy, rôzne umelecké objekty a inštalácie či výrobky z kvetov. Spoznajú ekologické a efektívne pestovanie zeleniny, nazrú do neprebádaného sveta hmyzu a deti aj dospelí sa môžu zúčastniť tvorivých workshopov. Mnoho ďalších floristických zážitkov na najkrajšom rastlinnom festivale čaká na svojich obdivovateľov.

 


.

BM: Ustekana sobota