V Moravskom Sv. Jáne sa vo štvrtok 4. novembra vo večerných hodinách konal lampiónový sprievod. Túto akciu poriadali učiteľky MŠ Moravský Sv. Ján.

Keďže akcia sa stáva už pomaly tradíciou, zúčastnilo sa jej veľa detí so svojimi rodičmi, prarodičmi, ale neodolali i deti, ktoré už dávno opustili brány MŠ. Sprievodu sa zúčastnil i pán starosta Ing. Škrabák. Počasie nám prialo, a tak sa všetci bez problémov presunuli do KD. Deti predviedli krátky kultúrny program.Večer Svätojánskych svetielok pokračoval premietaním rozprávok. Sprievod spestrilo púšťanie lietajúcich balónov a malý ohňostroj.

I takto stroho sa dá napísať o podujatí, ktoré zaplnilo jeden obyčajný jesenný podvečer. No nedá mi nezamyslieť sa nad krásnou a magickou atmosférou, ktorá sa vznášala pomedzi rozsvietené lampióniky – Svätojánske svetielka. Bolo až zarážajúce ako tma a v nej svetielkujúce lampióniky dokázali upokojiť dospelých, ale aj deti. V rukách detí sa hompáľali lampióniky a nič iné ich nezaujímalo. Nikto nekričal, nikto nebehal. Kráčajúci mali k sebe bližšie. Možno toho bola príčinou práve tma, ktorá rafinovane zahalila tváre, make-upy, odevy a značky. A možno svetlo, ktoré jasne ukazovalo cestu.

Často sa vo svojom živote stretávame s pojmom svetlo. Každý večer pukneme vypínačom, rozžiarime svoj domov. Pri ceste autom nám reflektory ukazujú na cestu, aby sme šťastne dorazili na určené miesto. Sem-tam, ak sme vnímavý, vidíme svetlo v očiach svojho blízkeho. Sú ľudia, ktorí si vybavia svetlo na konci tunela. Zapaľujeme si sviecu, ktorá nám pomáha navodiť romantickú chvíľu. So zapálenou sviecou venujeme tichú spomienku svojim blízkym, ktorí nás opustili a predsa sú stále v našich srdciach a spomienkach. Svetlo nás chráni pred úrazom, pred tápaním, pred tmou ako takou. Svetlo nám dáva pocit tepla nielen na tele, ale aj na duši. Svetlo je príčinou vyplavovania endorfínov v mozgu, čo v nás vyvolá pocit šťastia. Svetlo je spodobením nádeje v niečo dobré a pozitívne. Svetlo odháňa chmáry, bubákov a ponuré myšlienky. Svetlo vo svojom živote potrebuje každý človek.

Ak svetielka preblikajúce do tmy navyše priniesli všetkým radosť, alebo aspoň deťom, tak podujatie splnilo účel.Veď o to išlo. Navodiť pocit pokoja a zároveň radosti v jeden obyčajný jesenný večer.

Vierka Gajdová


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota