Predaj striebornej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote desať eur s motívom “Povýšenie Skalice na slobodné kráľovské mesto – 650. výročie” slávnostne spustili v kultúrnom dome v Skalici. Emitentom euromincí, ktoré razila Mincovňa Kremnica, je Národná banka Slovenska (NBS).

Emitent vyhlásil v júni 2021 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh. Do súťaže bolo predložených deväť výtvarných návrhov od deviatich autorov. Komisia odporučila prvú cenu a realizáciu výtvarného návrhu autora Petra Valacha. Druhú cenu získal Zbyněk Fojtů a tretiu cenu udelila komisia autorke Márii Poldaufovej.

NBS sa snaží vydávaním pamätných mincí pripomínať významné historické udalosti, osobnosti i prírodné a kultúrne krásy Slovenska. “Príprava vydania trvala viac ako rok. Najskôr sa uskutočnila verejná súťaž na predloženie návrhov. Po vyhodnotení začala mincovňa prípravné práce. Proces razby trval niekoľko mesiacov a potom putovali mince do NBS, kde sa skontrolovali a následne sa začala ich emisia,” informoval vedúci oddelenia prípravy a analýzy platidiel v NBS Marián Kmeť.

Plocha draka Knihy.Zahori

Minca je vyrobená zo striebra a má priemer 35 milimetrov. “Je zhotovená vo dvoch vyhotoveniach – v bežnom a časť je vo vyššej kvalite. Na minci sú zobrazené dominanty mesta,” uviedol vedúci predaja Mincovne Kremnica Jaroslav Setnický.

Ako doplnil, averz je komponovaný z dvoch motívov, ktoré súvisia s udelením mestských privilégií. “Po ploche mincového návrhu sa rozprestiera výsek autografu gotickej listiny, ktorou kráľ Albrecht I. potvrdzuje Skalici výsady mesta. Fragment textu dominuje ľavej polovici mincového poľa. Vpravo je architektúra rotundy navrchu s pozorovateľňou,” doplnil Setnický.

Reverzu dominuje silueta mesta zahŕňajúca všetky jeho dôležité architektonické dominanty. Zároveň zobrazuje aj mestský fortifikačný systém, ktorý panovník požadoval na splnenie podmienky slobodného kráľovského mesta zo strany jeho obyvateľov. V pravej dolnej časti je vložený historický mestský erb Skalice.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota