Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022 budú i na Slovensku rozvíjať tému “Udržateľnosť v pamiatkach”. Súčasťou kampane budú v priebehu septembra stovky podujatí. Otvárací ceremoniál sa premiérovo uskutoční 2. septembra v meste Skalica. TASR o tom informovala vedúca oddelenia marketingu a cestovného ruchu Renáta Medňanská.

Podujatie sa koná v čase, keď si Skalica pripomína 650. výročie povýšenia na slobodné kráľovské mesto. “Významná strategická poloha mesta a potreba posilnenia obrany štátu boli dôvodom, pre ktorý sa uhorský kráľ Ľudovít I. rozhodol zaradiť Skalicu medzi privilegované slobodné kráľovské mestá,” uviedla Medňanská.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť na námestí vidieť od 16.00 h vystúpenie súboru historického tanca Reminiscencie a ukážky historického šermu v podaní súboru Hector. “V sprievodnom programe je pripravený dobový jarmok s ochutnávkami jedál, deti budú môcť navštíviť detský kútik s dobovými hrami, dobové ležovisko a povoziť sa na drevenom kolotoči,” uviedla Medňanská.

Záhorácke rádio 2024 01

Pre záujemcov budú od 12.00 do 18.00 h zdarma sprístupnené pamiatky mesta, deň otvorených dverí si pripravilo Záhorské múzeum a pracovisko Štátneho archívu Trnava v Skalici. “Ako bonus bude od 16.00 do 17.00 h v technickej pamiatke v Mlyne bratov Pilárikových spustené zariadenie mlyna,” informovala Medňanská.

“DEKD umožňuje vidieť pamiatky, ktoré bežne sprístupnené nie sú, rovnako predstavuje historické a kultúrne dedičstvo aj v inom svetle, ako je verejnosti známe,” upozornila na dôležitý rozmer podujatia ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Zvýraznila aj samotnú tému DEKD 2022. “Udržateľnosti kultúrneho dedičstva a pamiatok venujeme v rezorte mimoriadnu dôležitosť,” zdôraznila Milanová. Poukázala napríklad na zvýšenie alokácie v dotačnom programe Obnovme si svoj dom, odštartovanie nového dotačného projektu obnovy hradov s pomocou príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít i 254 miliónovú alokáciu v novom programovacom období, ktorá je určená na obnovu pamiatok.


.
Toto je čítané

V Holíči vzdelávajú seniorov ako sa brániť pred podvodníkmi

V stredu (10.4.) sa v Dennom centre Senior klub Holíč uskutočnila preventívna…

BM: Ustekana sobota