Malackí pediatri od septembra nevydávajú ospravedlnenky do školy či potvrdenia na voľnočasové aktivity. Pre TASR to potvrdila lekárka Tatiana Speváková. Pediatri tento krok avizovali už v júli. Považujú to za nevyhnutné opatrenie, aby im ostal dostatok času na starostlivosť o choré deti.

ilustračné foto

“Lekári si na ambulancie umiestnili oznámenie o nevydávaní ospravedlneniek. To slúži rodičom, aby ho odovzdali školám ako vysvetlenie, školám zase ako potvrdenie, že rodičia si dali námahu a pýtali ho. Ospravedlnenku k tomto oznámeniu vypíše rodič,” vysvetlila Speváková.

Iniciatívu podľa nej podporujú aj pacienti, rodičia či školy. “Zaťažuje to aj školy, aj rodičov. Školy musia tieto ospravedlnenky zbierať, archivovať a podobne,” skonštatovala. Ozrejmila, že pri banálnej chorobe sa deti liečia doma a lekára musia navštíviť len pre ospravedlnenku do školy.

Záhorácke rádio 2024 01

Speváková poukázala aj na zastaranosť systému. “Sme zvyknutí na socialistické zdravotníctvo – lekárov je dosť a sú to takí štatisti, ktorým sa idem ukázať s každým problémom. V západnej medicíne to tak už však nefunguje, je v nej málo lekárov a môžu sa venovať len naozaj chorým pacientom,” priblížila.

Pediatri o svojom rozhodnutí informovali riaditeľov školských zariadení v okrese, rezorty školstva i zdravotníctva aj Bratislavský samosprávny kraj. “Ministerstvo zdravotníctvo reagovalo, že situáciu pediatrov v našom okrese pozná a snaží sa ju prostredníctvom reformy primárnej sféry ovplyvniť,” informovala lekárka.

Malackí pediatri ešte v júli poukázali, že ich v regióne ubúda a zároveň sa zvyšuje počet pacientov. Avizovali, že budú musieť pristúpiť k nevydávaniu rôznych potvrdení, aby sa zvládli starať o závažne choré deti.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota