Počas víkendu získal Stupavčan Stanislav Palúch prestížnu cenu Nadácie Tatra banky za umenie. Informuje o tom mesto Stupava na webovej stránke.

foto Stupava.sk

Do jeho rúk putovalo ocenenie za hudbu k predstaveniu Pašie od SĽUKu. Na pódiu sa popri ňom objavila napríklad aj Zuzana Fialová, Gabriela Dzuríková, Ivana Kuxová, Branislav Bystriansky či András Cséfalvay.

Stanislav Palúch študoval hru na husliach na Konzervatóriu v Žiline a na VŠMU v Bratislave. V detstve sa pod vedením svojho otca venoval folklóru, počas štúdií na konzervatóriu sa začal zaoberať jazzovou hudbou a aktívne ju začal hrávať počas vysokej školy. Na slovenskej hudobnej scéne pôsobí ako hráč orientujúci sa vo swingu, fusion, world music aj v ľudovej hudbe. Pôsobil napríklad v poprednej českej folk a country formácii Druhá Tráva či v skupine Teagrass. Vystupuje so svojím triom Pacora, s ktorým sa predstavil aj s viacerými poprednými slovenskými a českými orchestrami. Účinkoval na popredných domácich festivaloch klasickej hudby, folklóru, jazzu, s rôznymi formáciami koncertoval vo väčšine štátov Európy a v USA, nahrával pre Český a Slovenský rozhlas, televízu a ORF. Ako štúdiový hráč nahral niekoľko desiatok albumov.

Plocha draka Knihy.Zahori

Dlhé roky pôsobí v triu známeho slovenského klaviristu, skladateľa a dirigenta Petra Breinera s názvom Triango, je autorom hudby k väčšine predstavení Slovenského ľudového umeleckého kolektívu od roku 2005. V poslednom čase je vyhľadávaným skladateľom a aranžérom pre rôzne zoskupenia, aranžérsky aj hudobno-produkčne zastrešuje mimoriadne obľúbený detský projekt Spievankovo, tvoril hudbu k činoherným predstaveniam Slovenského Národného Divadla “Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch” a „Kubo“. Je držiteľom cien Ladislava Martoníka a Ceny nadácie Tatra banky za umenie ako Mladý tvorca v kategórii hudba a za rok 2022 získal Cenu nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Hudba za predstaveniu Pašie od SĽUKU.

Róbert Bubnič, Stupava.sk


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

BM: Ustekana sobota