Rok 2023 je pre tanečnú skupinu ENDY z mestečka Gbely výnimočný. Oslavuje v ňom totiž svoje 25. narodeniny a pri tej príležitosti pripravila pre svojich priaznivcov viacero prekvapení.

foto archív ENDY

Začnime však pekne od začiatku. Tanečná skupina ENDY sa začala formovať v roku 1997 v ZUŠ Gbely pod vedením svojej zakladateľky Andrey Hrnčiríkovej-Budajovej. Hoci na začiatku v nej bolo iba 6 dievčat, dnes tvorí jej tanečnú rodinu vyše 230 členov! Menila sa nielen tanečná skupina, ale aj tanečné štýly. Spočiatku to boli ľudové a spoločenské tance, či country, v súčasnosti prevažuje tanec moderný, ako je show dance, disco, open dance a tiež musical theatre.

Tanečnú skupinu viedli bývalé žiačky a učiteľky – Martina Kondllová a Daniela Tomečková. Každá z nich už má svoju rodinku a momentálne ENDY pracuje pod vedením Lukáša Jureňu a Jessicy Kobilyovej. „Obaja sme boli od 6 rokov členmi tanečnej skupiny, s ktorou sme rástli tak, ako ona s nami,” konštatuje Lukáš.

Jessica a Lukáš, foto archív ENDY

Zbiera medaily doma i vo svete

Skupina má na svojom konte množstvo ocenení. Pravidelne sa zúčastňuje na celoslovenských, ale aj zahraničných súťažiach, kde sa umiestňuje na popredných priečkach. „Medzi naše najväčšie úspechy patria umiestnenia na majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch v Rumunsku a Maďarsku, ale aj umiestnenia na majstrovstvách sveta v Chorvátsku. Tanečníci ENDY si počas 25 rokov odniesli zo slovenských či medzinárodných súťaží stovky ocenení. Našu dlhoročnú prácu ocenil aj primátor Gbiel, ktorý našich tanečníkov prijal na svojom úrade a poďakoval im za reprezentáciu mesta vo svete,” prezrádza Lukáš.

foto archív ENDY

Dodáva, že pre tanečníkov a divákov je vždy najväčším potešením vlastná tanečná šou, ktorá sa pravidelne koná v marci, ako aj koncoročné vystúpenie Hurá prázdniny, na ktorom sa predstavujú všetci členovia. „Spolupodieľame sa na kultúrnom živote v meste a okolí. Našim členom sa venujeme aj počas prázdnin, kedy organizujeme pobytové aj denné tábory, kde záujem deti prevyšuje kapacity. Organizujeme tanečné sústredenia, návštevy divadla, tanečné workshopy a rôzne komunitné aktivity,” pripomína Lukáš.

Vyvrcholením bude galaprogram

Samozrejme, 25. výročie je významným jubileom, ktoré nemôže zostať bez povšimnutia. „V tomto mesiaci sme si pripravili pre verejnosť a pre našich bývalých členov a absolventov galaprogram 25 rokov na scéne v podobe troch koncertov. Je to pre nás v Gbeloch tanečný sviatok, na ktorom môžeme predstaviť našu tvorbu blízkym, priateľom i fanúšikom. Tešíme sa na sálu plnú divákov, na bývalých tanečníkov, a hlavne na atmosféru, ktorá počas koncertu panuje,” hovorí Lukáš. Dodáva, že diváci sa rozhodne majú na čo tešiť, viac však prezrádzať nechce – kto bude mat záujem, príde sa 26. a 27. marca pozrieť naživo. „No a tí, ktorí nestihnú prísť na koncert, si ho budú môcť pozrieť z pohodlia domova na YouTube kanáli tak, ako je u nás zvykom,” sľubuje Lukáš.

Plánov do budúcnosti má ENDY viac než dosť: „Od marca sa nám začala súťažná sezóna, ktorá potrvá až do konca júna. Čakajú nás celoslovenské i zahraničné súťaže a s našimi tanečníkmi pocestujeme aj na svetovú súťaž do Chorvátska, ktorá patrí v našich končinách k tým najprestížnejším. Chýbať nebudú ani tanečné workshopy pre enďákov a verejnosť. No a záver roka sa ponesie v znamení programu Hurá prázdniny, tentoraz s podtitulom Biograf láska,” uzatvára Lukáš Jureňa.

Všetky aktuálne informácie o tanečnej skupine ENDY nájdete na webovej stránke a na sociálnych sietach – Facebook a Instagram.


.

BM: Ustekana sobota