Marec – mesiac knihy. Túto definíciu si iste pamätáte aj vy zo svojich detských či študentských čias. Vzťah ku knihám a čítaniu si budujeme od mala. Malacká knižnica fungujúca pod Mestským centrom kultúry sa stará o to, aby si naši školáci vytvorili pozitívny vzťah k čítaniu.

Už po niekoľkýkrát pripravujú zážitkové čítanie pre materské školy a čítanie spojené s interaktívnymi úlohami vychádzajúce z textu danej knihy pre školákov od 1. až po 9. ročník. Podujatia v knižnici sa tešia takej obľube, že každý deň navštívi knižnicu minimálne jedna trieda. Čítania majú naplánované až do 19. mája.

Knižnicu navštevujú prevažne deti z malackých škôl, ale prišli už aj drobci z Kostolišťa a Malých Levár. Od začiatku marca doposiaľ navštívilo knižnicu viac ako 400 detí. Okrem organizovaných čítaní pre školy a škôlky zaviedla knižnica aj cyklické čítania pre verejnosť – každý prvý pondelok v mesiaci hlasné čítanie z knihy pre mladších školákov My čítame, vy počúvate, a každú prvú stredu v mesiaci si môžete užiť čítanie s maňuškami Čítanie pre najmenších.

Okrem spomínaných aktivít majú v knižnici naplánovanú besedu s Andreou Kellö Žačokovou, autorkou populárno-náučných publikácií pre deti a mládež (Superženy, Slovenskopédia, Vitaj v múzeu). Beseda bude na tému vznik knihy a uskutoční sa v deň vydania tohto Malackého hlasu (streda 29. marca). Podujatie je organizované pre žiakov ZŠ.

Záhorácke rádio 2024 01

Malých školákov vo veku od 6 do 10 rokov čaká vzrušujúci program na podujatí Noc s Andersenom. Uskutoční sa v piatok 31. marca. Tentoraz síce deti nebudú spať v knižnici, ale aj tak si približne do 22. hodiny užijú kopec zábavy. Témou sú filmové rozprávky. Bude aj vyhlasovanie detského kráľa čitateľov – dvaja čitatelia z detského oddelenia, ktorí mali uplynulý rok najviac výpožičiek, dostanú diplom a knižné ceny. Podujatie je totiž určené len pre členov knižnice.

Podujatie Noc s Andersenom vzniklo v Čechách ešte v roku 2000 ako podpora detského čítania pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Neskôr sa do akcie začali zapájať aj okolité krajiny – Slovensko, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko i Nemecko. V niektorých knižniciach deti aj prespia.

Do 30. apríla je v ponuke knižnice aj obrazovo-textová výstava Život a tvorba Kristy Bendovej, ktorá vznikla pri príležitosti 100. výročia narodenia tejto obľúbenej spisovateľky a autorky detských knižiek. Prváci majú po celý marec bezplatné zápisné do knižnice.

Text: N. Jánošová, foto: -nj-, -jh-, MCK


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota