Nezisková organizácia Vstúpte, ktorá sa venuje ľuďom s mentálnym postihnutím v Malackách, zorganizovala svoj každoročný predvianočný benefičný koncert. Výťažok z neho pomôže skvalitniť služby zariadenia.

 „Ak chcete vedieť, koľko lásky a radosti sa vojde do malackého kina, príďte to zistiť na benefičný koncert Vstúpte,“ napísala v pozvánke riaditeľka Vstúpte Katarína Martincová. A jej „sľub“ sa naplnil. Kino bolo poslednú novembrovú nedeľu naozaj nabité láskou, prajnosťou a dobrou náladou. Presne tak, ako to má vyzerať na každej benefícii. Všetci účinkujúci vystúpili bez nároku na honorár.

Sme nesmierne vďační Mestskému centru kultúry Malacky, ktoré nám už tradične poskytuje priestory na toto benefičné podujatie bezodplatne. Veľmi si to vážime,“ vraví K. Martincová. Podujatie slovom sprevádzala mestská poslankyňa Lucia Vidanová. Keďže vo Vstúpte istý čas pôsobila, má k nemu špeciálny a najmä priateľský, ba až rodinný vzťah: „Som rozžiarená a verím, že každý, kto prišiel. Láskyplná atmosféra.“

Macek Knihy.Zahori

Program podujatia otvorili klienti Vstúpte so svojimi piesňami a tančekom, ktoré nacvičili pod vedením Zuzany Švarcovej. Koncert po technickej stránke pomohol zabezpečiť najmä Vlado Novák, ktorému patrí poďakovanie organizátorov, rovnako aj kapelám AC+ a Los Brados. „Na ulici stála, volala sa Klára, čo sa ma tak bála…“ Hit skupiny AC+ Klára si pospevovalo celé publikum spoločne s frontmenom Ďurim Trebuľom. Celé kino rozhýbal aj raper Majself. Špeciálne potešil jedného z radov klientov Vstúpte Peťka, ktorý mu odovzdával darček od „vstupákov“, hlinenú ďakovnú plaketu. Po vystúpení mu Majself venoval niekoľko objatí a  svoje CD. Súčasťou programu bol aj husľový recitál Jakuba Hozlára s klavírnym sprievodom Mareka Simka. Spoločne priniesli tóny vážnej hudby a rovnako obohatili tento večer. Dalo by sa povedať, že kapela Blútút vznikla pre účel tohto benefičného koncertu, a veru ho aj spestrila po viacerých stránkach. K. Martincová: „Nielenže nás skvele zabavili, ale splnili aj hlbší účel. Je to názorná ukážka inklúzie zdravotne znevýhodneného človeka, keď sa neberú ohľady na vek ani zdravotné postihnutie. Opäť vďaka Vladovi Novákovi, ktorý s kapelou pracuje.“ V kapele hrá aj spieva Adam zo Vstúpte, ktorému to skutočne výborne hrá na bicie.

Záverečné vystúpenie večera predviedli prijímatelia sociálnej služby DSS v Moravskom Sv. Jáne. Zahrali milú scénku o tom, ako to nemá vyzerať na stavbe. Všetkých rozosmiali a zožali veľký potlesk. „Ďakujeme všetkým, ktorí nás prišli podporiť. Ďakujeme za to, že sa podieľate na tvarovaní tolerantnej a chápajúcej spoločnosti,“ dodáva riaditeľka Vstúpte K. Martincová.

Text a foto: N. Jánošová, Mesto Malacky


.
Toto je čítané

Bratislavská župa rekonštruuje viaceré mosty v regióne

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začína s rekonštrukciou viacerých mostov. S prácami začal…

Trnavské rádio Tak akorát 2024