Za týždeň od zverejnenia informácie o možnosti uchádzať sa o potravinovú pomoc v podobe múky a cestovín Mestský úrad v Malackách vo svojom klientskom centre zaznamenal už vyše 80 žiadostí občanov.

Mesto je sa zapojilo do tejto aktivity v spolupráci s charitatívnou organizáciou Služby Božieho milosrdenstva, n. o., ktorá je realizátorom projektu dodávky potravinovej pomoci v SR v rámci EÚ. Mesto Malacky prostredníctvom mestských médií oznámilo svojim obyvateľom, že o potravinovú pomoc môžu požiadať, ak sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke, alebo poberateľmi dôchodku s maximálnou výškou 305 € (ide o nepracujúcich poberateľov starobného, predčasného alebo invalidného dôchodku). Nárok majú aj osoby na hranici životného minima (rodičia a deti, na ktoré sú vyplácané dotácie), deti v detských domovoch a profesionálnych rodinách, deti v náhradnej rodinnej starostlivosti, deti v domovoch sociálnych služieb pre zdravotne postihnuté deti a obyvatelia v domovoch dôchodcov a ústavoch sociálnej starostlivosti.

Všetky oprávnené osoby sa môžu prihlásiť k tejto potravinovej pomoci najneskôr do 19. augusta na Mestskom úrade v Malackách. Dostať sa k múke a cestovinám však vyžaduje vytrvalosť a trpezlivosť zo strany záujemcov, pretože k žiadosti treba doložiť potrebné dokumenty – potvrdenie z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Malackách o poberaní dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke; potvrdenie zo sociálnej poisťovne o výške dôchodku, resp. rozhodnutie o výške dôchodku, alebo oznámenie o valorizácii od 1. 1. 2011 a potvrdenie z ÚPSVaR v Malackách pre osoby na hranici životného minima.

Po skompletizovaní dokladov mestský úrad oboznámi občanov, ktorí spĺňajú podmienky na pridelenie potravinovej pomoci, o termíne a mieste bezplatného vydávania potravín. Podľa odhadov sa potraviny budú vydávať začiatkom septembra.

Tatiana Búbelová


.

BM: Ustekana sobota