Počas prvých mesiacov života a často aj počas niekoľkých rokov spia deti s rodičmi v spálni, kde trávia väčšinu svojho času. Postupom času si však mama a otec chcú získať späť svoje súkromie a podporujú svoje dieťatko v tom, aby trvalo bývalo vo svojej izbe. Ako vytvoriť priestor, ktorý k tomu motivuje?

Na čo treba myslieť pri zariaďovaní detskej izby? 5 najdôležitejších bodov

Detská izba sa veľmi líši od izby dospelých. Predovšetkým nejde len o to, aby bola funkčná alebo estetická. Najdôležitejšie je, aby podnecovala malého človeka k tomu, aby v nej trávil svoj voľný čas. O čo sa treba postarať, aby sa tento cieľ dosiahol? Ako vytvoríte izbu snov svojho dieťaťa? Na čo by ste mali dbať?

Vhodný výber farieb a motívov

Každé dieťa má svoje obľúbené farby, vzory alebo motívy a má ich rado na svojom oblečení, doplnkoch alebo hračkách. Ocení ich aj vo svojej izbe. Priestor potom bude hneď pôsobiť priateľskejšie a bezpečnejšie. Bude ho to preto podnecovať k tomu, aby v ňom trávilo čas. Konkrétne farby na stenu alebo vzory tapiet si môžete vybrať sami. Ak zariaďujete izbu pre batoľa, môžete ho zapojiť do rozhodovacieho procesu. Ukážte mu niekoľko možností – potom si vyberie jednu z navrhovaných. Bude sa tak cítiť dôležité a bude mať jasný vplyv na svoje okolie, takže sa mu bude zdať zaujímavejšie.

2. zakúpte pohodlnú posteľ vhodnú pre vek vášho dieťaťa

Posteľ je veľmi dôležitým miestom v detskej izbe. V prvom rade je to miesto, kde sa má vaše dieťatko zotavovať, ale je to aj miesto, kde má stráviť noc – čo je zvyčajne najťažšie, ako batoľatá k tomu primäť. Aby ste však zvýšili šance na úspech, oplatí sa investovať do detských postelí pre chlapcov alebo dievčatá. Sú pre najmenších bezpečné, prispôsobené ich vývojovým potrebám a ich dizajn ich povzbudzuje k tomu, aby v nich odpočívali. Spravidla majú zaujímavé tvary a farby alebo odkazujú na obľúbené motívy (napr. sú v tvare auta a majú jeho tvar namaľovaný na ráme). Vďaka tomu si ich vaše dieťa obľúbi od prvej chvíle a bude v nich rado tráviť čas počas ranného spánku alebo pred spaním.

3. rozdeliť miestnosť na zóny – na oddych, štúdium a hru

V detskej izbe sa toho deje veľa. Preto by sa v nej malo nachádzať miesto pre:

  • oddychová miestnosť – musí byť k dispozícii detská posteľ pre chlapcov alebo dievčatá. Môže tam byť napríklad aj kreslo alebo pohodlný puf;
  • hra – koberec, na ktorý sa dajú položiť kocky, alebo stôl na kreslenie a maľovanie sú ideálne;
  • pracovňa – stôl, knihovňa sú veci, ktoré vytvoria dokonalú zónu na učenie;
  • úložné priestory – skrine, boxy a komody na hračky.

Ak miestnosť obsahuje každú z týchto zón, dieťa bude mať veľa príležitostí tráviť v nej čas. Bude to robiť ochotne a zároveň si to bude môcť užívať.

4. Zaistenie bezpečnosti v miestnosti

Dieťa sa musí vo svojej izbe cítiť bezpečne, aby tam chcelo tráviť čas. Mali by ste sa tiež uistiť, že vaše dieťa je v bezpečí, keď je samo. Potom môžete pokojne spať alebo sa sústrediť na svoje povinnosti. Pre bezpečnosť je rozhodujúci správny výber postele (detské postele pre chlapcov a dievčatá by mali mať buď zábrany proti pádu, alebo by mali byť primerane vysoké), ochrana okien, ktorá zabráni ich otvoreniu (najmä v izbe na poschodí), nábytok pripevnený k stene (aby ho vaše dieťa pri hre neprevrátilo). Toto sú najdôležitejšie otázky bezpečnosti. Oplatí sa tiež postarať sa o zabezpečenie schodov, ak sú v blízkosti miestnosti. V tomto prípade sú ideálne bezpečnostné zábrany. Čím je dieťa menšie, tým sú dôležitejšie.

5. postupne zvyknúť batoľa na pobyt v jeho izbe

Ak vaše dieťa v tejto chvíli trávi noci a väčšinu dňa napríklad v spálni alebo obývačke, nemali by ste to náhle zmeniť a okamžite ho presťahovať do inej izby. Je lepšie to urobiť postupne. Spočiatku sa tam môžete spolu hrať a batoľa si tam môže cez deň zdriemnuť. Po čase mu môžete ponúknuť, aby tam mohlo stráviť noc. Ak bude súhlasiť, môžete ho spočiatku sprevádzať. Takto sa s izbou budú spájať hlavne pozitívne pocity a spomienky. Priestor sa bude spájať so zábavou, pokojom a bezpečím a dieťa si ho zamiluje.

Detská izba sa môže stať miestom snov pre vaše dieťatko. Aby sa tak však stalo, musíte vytvoriť priestor, ktorý je priateľský a bezpečný, a zabezpečiť, aby si naň dieťa postupne zvyklo. Potom dosiahnete najlepší výsledok: vaše dieťatko tam bude rado tráviť každú voľnú chvíľu a rodičia získajú svoju spálňu späť len pre seba. Z toho bude mať úžitok celá rodina!


.

20 rokov