Na Okresnom úrade (OÚ) v Skalici vo štvrtok (12.9.) ráno zasadal krízový štáb v súvislosti s hroziacimi povodňami v oblasti toku rieky Morava a priľahlých obciach. V rámci okresu už prijali preventívne bezpečnostné opatrenia. Pre TASR to potvrdil prednosta OÚ v Skalici Lukáš Valúch.

ilustračné foto Envato Elements / bilanol

Vysvetlil, že vykonávajú monitoring okolia rieky. “Ťažko predpovedať, v akom stave budeme v sobotu (14. 9). Úhrn zrážok, ktorý spadne na českej strane, sa u nás prejaví v sobotu okolo obedňajších hodín. Situáciu budeme operatívne riešiť, či už záchrannými, alebo preventívnymi prácami,” povedal Valúch s tým, že sa uskutočnila komunikácia so starostami obcí.

Referent civilnej ochrany mesta Skalica Peter Kazinota pre TASR potvrdil, že mesto je v pohotovosti a monitoruje situáciu. Avizoval zasadnutie krízového štábu mesta.

Krízový štáb vo štvrtok zvolal aj primátor Holíča Zdenko Čambal. Podľa neho pracujú na sumarizácii dobrovoľníkov, ktorí by v prípade očakávaných udalostí mohli pomáhať. “V sobotu a nedeľu (15. 9.) bude na mestskom úrade zabezpečená stála služba, na ktorú bude možné adresovať prípadné žiadosti o pomoc. Taktiež sme zrušili všetky podujatia, ktoré sa mali uskutočniť cez víkend,” zhrnul Čambal na sociálnej sieti.

Obec Radošovce na svojom webe vyzvala občanov, ktorí majú z minulosti skúsenosť so zatopením ich obydlí alebo záhrad, aby preventívne vykonali opatrenia na zmiernenie prípadných škôd. Obyvateľov, ktorí parkujú v blízkosti vodných tokov, požiadala o preparkovanie automobilov, aby v prípade potreby pri záchranných prácach a odstraňovaní škôd neblokovali príjazd potrebnej techniky.

Na riziko povodne na svojom webe upozornila aj obec Kátov. “V spolupráci s poslancami obecného zastupiteľstva budeme situáciu sledovať,” zhrnula obec. Primátor mesta Gbely Martin Jahodka pre TASR uviedol, že hasiči v meste sú informovaní a v pohotovosti.


.