Ústredná povodňová komisia očakáva priaznivejší scenár. Dunaj napriek tomu môže dosiahnuť 3. stupeň povodňovej aktivity. Morava by sa ale podľa posledných informácií vyliať nemala. HaZZ aj ďalšie orgány sú v pohotovosti.

Podľa najnovších informácií by k vyliatiu rieky Morava prísť nemalo. V súčasnosti sa vylieva z koryta a zaplavuje priľahlé územie, ktoré je na to určené, uvádza Denník N. „Nemalo by prísť k vyliatiu rieky Morava. Z rakúskej strany sme dostali predikcie, že oveľa komplikovanejšia situácia bude na Dunaji, čo sme pôvodne vzhľadom na predikcie neočakávali,“ povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba na tlačovej konferencii po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie.

Hladina Dunaja je už vyše 5 metrov a naďalej stúpa, Fajnorovo nábrežie (14.9. 12:30)

Ako minimalizovať škody?

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) má s obyvateľmi postihnutých oblastí pozitívne skúsenosti. „Zo zásahovej činnosti máme skúsenosť, že obyvatelia sa správajú zodpovedne. V ohrozených oblastiach sa snažia svojpomocne predchádzať zatopeniu príbytkov utesňovaním prístupových miest do obydlí, ktorými by mohla voda tiecť,“ povedala pre Záhorí.sk Lívia Vírostko z Prezídia HaZZ.

Ak by prišlo k zhoršeniu situácie a zásahom záchranných zložiek, je podľa hasičov dôležité postupovať v súlade s pokynmi zasahujúcich príslušníkov.

Tok Dunaja sa zvyšuje, Fajnorovo nábrežie (14.9. 12:30)

Čo dodržiavať?

  • vyhnúť sa rizikovým miestam v blízkosti vodných tokov
  • z dôvodu zlej poveternostnej situácie miestam, kde sa nachádzajú stromy v premočenej nestabilnej pôde
  • miestam, kde môže z dôvodu zlej poveternostnej situácie dôjsť k pádu stromov

Prezídium HaZZ ďalej apeluje na dodržiavanie všetkých usmernení vydaných orgánmi štátnej správy.

Ľudia by sa podľa Slovenského Červeného kríža nemali zdržiavať na mostných konštrukciách a už vôbec nie vstupovať do tečúcej vody, ktorá pri výške 15 centimetrov už môže zhodiť človeka z nôh, uvádzajú na sociálnej sieti.

Stúpajúci Dunaj, Vajanského nábrežie (14.9. 12:30)

Záchranné zložky sú pripravené

„HaZZ disponuje silami a prostrediami rovnomerne rozmiestnenými po celom území Slovenskej republiky tak, aby bol v prípade potreby zabezpečený výjazd,“ ozrejmila Lívia Vírostko. Z dôvodu zlej hydrometeorologickej situácie boli sily a prostriedky dislokované na Záchrannej brigáde HaZZ v Malackách. „Odtiaľ sú operatívne vysielané na výjazdovú činnosť podľa aktuálnej hydrometeorologickej situácie.“

Potok Malina, Stupavská ul., Malacky (14.9. 17:30)

Podľa Lívie Vírostko z odboru komunikácie Prezídia HaZZ boli taktiež posilnené stavy príslušníkov na viacerých hasičských staniciach. „Na Záchrannej brigáde HaZZ v Malackách zasadá krízový štáb prezidenta HaZZ, ktorý riadi činnosti priamo na mieste.“ Nemenej dôležitá je komunikácia so Slovenským vodohospodárskym podnikom a samosprávami, dodala na záver.


.