Trnavský samosprávny kraj opäť organizuje sériu podujatí s názvom Kam na strednú v Trnavskej župe. Podujatie je určené pre žiakov ôsmych a deviatych ročníkov, ktorí majú možnosť oboznámiť sa so štúdiom na stredných školách v Trnavskom kraji. Župa organizuje event až v troch mestách, a to vo štvrtok 3. októbra v Trnave, 10. októbra v Senici a 17. októbra 2024 v Dunajskej Strede. 

ilustračné foto Envato Elements / xapdemolle

„Prostredníctvom série podujatí Kam na strednú v Trnavskej župe každoročne pomáhame mladým ľuďom rozhodnúť sa o ďalšom štúdiu. Pre žiakov, rodičov aj širokú verejnosť sme vytvorili jedinečnú príležitosť získať informácie o odboroch stredných škôl, o podmienkach prijímacieho konania, duálnom vzdelávaní aj župných benefitoch, ktoré ponúkame. Vo výsledku im chceme uľahčiť rozhodovanie sa pri výbere štúdia na strednej škole s perspektívou uplatnenia sa. Výhodou je aj to, že podujatie organizujeme až v troch mestách, a to v Trnave, Senici aj Dunajskej Strede, aby sme sa čo najviac prispôsobili žiakom a ich rodičom,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že okrem prezentácie škôl je do programu zahrnutá aj prezentácia župného TalentCentra a Centra popularizácie fyziky TTSK.

Na podujatí v Trnave sa budú prezentovať študenti a učitelia zo stredných odborných škôl, obchodných akadémií a gymnázií z celého Trnavského kraja. Podujatia sa zúčastnia aj zástupcovia spoločností a firiem, ktoré spolupracujú so strednými školami v rámci duálneho vzdelávania, trnavské vysoké školy, zástupcovia krízovej linky IPčko aj národnej  agentúry ERASMUS+. Počas série podujatí sa môžu návštevníci tešiť aj na zaujímavé workshopy a ukážky aktivít študentov stredných škôl. Nebude chýbať aranžovanie kvetov, portrétovanie, práca s drôtom, ukážky prvej pomoci či výcvik psov. Okrem toho budú môcť ochutnať výrobky studenej kuchyne či miešané nápoje, využiť kozmetické a kadernícke služby alebo masáž šije a rúk. 

„Podujatie je vhodnou príležitosťou pre žiakov, ale aj ich rodičov, pretože sa môžu lepšie zoznámiť s možnosťou vzdelávania a kariérnych príležitostí pre svoje deti. S týmto im celoročne pomáha aj župné TalentCentrum, ktorého bránami za necelé dva roky existencie prešlo vyše 3.500 žiakov. Spolu s TalentCentrom sídli v priestoroch župnej SOŠ elektrotechnickej v Trnave aj Centrum popularizácie fyziky TTSK, ktoré župa oficiálne otvorila v júni tohto roka,“ doplnil riaditeľ Odboru školstva Úradu TTSK Stanislav Pravda.

 Pre ešte nerozhodnutých ôsmakov a deviatakov je opäť pripravené aj vyhodnocovanie ich študijnej dispozície zamestnancami Centra poradenstva a prevencie v Trnave. Poradenstvo ohľadne štúdia bude poskytnuté aj rodičom.

Trnavský samosprávny kraj aj v aktuálnom školskom roku podporuje študentov zapojených do systému duálneho vzdelávania, ako aj študentov, ktorí sa vzdelávajú v niektorom z nedostatočne obsadených, no perspektívnych odborov, župným balíkom výhod. Ten zahŕňa štipendium, bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi či ubytovanie v internátoch.

Vo štvrtok 3. októbra 2024 sa medzi 9:00 hod. a 12:30 hod. v priestoroch Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave uskutoční aj podujatie Študuj dopravu. Návštevníkom budú predstavené odbory vzdelávania z oblasti dopravy Žiakom a mládeži odborníci poskytnú kariérne poradenstvo s odporúčaním ich ďalšieho študijného smerovania a výberu povolania. Návštevníci sa môžu tešiť aj na bohatý sprievodný program. Vstup na podujatie ja bezplatný. 

Podujatia Kam na strednú v Trnavskej župe sa uskutočnia od 8. do 17. hodiny:

  • Trnava: 3. október 2024, Mestská športová hala (Rybníková 15),
  • Senica: 10. október 2024, Dom kultúry (Nám. Oslobodenia 17),
  • Dunajská Streda: 17. október 2024 Spojená škola (Námestie sv. Štefana 1533/3).

Prehľad všetkých župných stredných škôl nájdete aj v novej brožúre Kam na strednú v Trnavskej župe.

Zdroj: TTSK


.